Mii de contribuabili persoane fizice din Craiova sunt afectati de modificarile Codului Fiscal, potrivit carora de la 1 iulie cresc impozitul pe cladiri in cazul proprietarilor cu mai multe locuinte si impozitul pe mijloacele de transport.

In registrele fiscului din Banie exista inscrisi 6.297 de craioveni cu doua locuinte. Acestora li se va percepe de la 1 iulie un impozit cu 65% mai mare pentru locuinta care nu apare in adresa de pe actul de identitate. Alti 1.015 craioveni sunt prinsi in scripte cu trei sau mai multe imobile, caz in care impozitul se va majora astfel: cu 150% pentru a doua cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu, si cu 300% pentru a treia si pentru fiecare dintre urmatoarele, in afara celei de resedinta. Noile reglementari au fost stabilite prin OUG nr. 59, din iunie, de modificare a Codului Fiscal.
"In prezent, nu putem sa stim ce inseamna pentru buget aceste majorari, fiindca impozitul trebuie calculat in functie de mai multi factori, intre care si suprafata. Sigur ca este un plus si vom vedea exact dupa aparitia normelor metodologice de aplicare", a spus directorul Directiei Taxe si Impozite locale, Ioan Vacariu. Dintre cei 1.015 craioveni care detin trei sau mai multe cladiri, 190 au in proprietate cate patru, 49 detin cate cinci, 17 - cate sase, trei au sapte imobile, iar alti doi contribuabili au opt, respectiv noua case sau apartamente. Craiovenilor care au dobandit astfel de proprietati prin succesiune legala nu li se vor aplica majorarile din OUG nr. 59, din 30 iunie.
Modificarile sistemului de impozitare a vehiculelor vizeaza in special cele 2.299 de mijloace de transport cu motoare de peste 2001 cm cubi detinute de persoane fizice si pe cele 1.638 aflate in proprietatea persoanelor juridice. Pentru acestea, impozitul perceput este practic dublu de la 1 iulie: 72 de lei pentru fiecare 200 cm cubi sau factiune din aceasta capacitate (2001 - 2.600 cm cubi), 144 de lei pentru fiecare 200 cm cubi sau factiunea din aceasta (2.601 - 3.000 cm cubi) si cate 290 de lei pentru fiecare 200 cm cubi sau factiune din aceasta (motoare de peste 3001 cm cubi).
Potrivit directorului Ioan Vacariu, contribuabilii afectati de aceste reglementari vor beneficia de bonificatia de 10% daca platesc diferenta calculata de la 1 iulie la 31 decembrie 2010 pana la 30 septembrie. "In primul rand, contribuabilii trebuie sa vina cat mai repede la inspectorul de sector si sa depuna declaratia pe propria raspundere privind imobilele si mijloacele de transport detinute", a mai aratat Vacariu. Acesta a mai afirmat ca, din cauza modificarilor, proiectul privind stabilirea taxelor si impozitelor pe 2011 la Craiova se amana.