Deficitul inregistrat de comertul cu produse agroalimentare a cunoscut un avans de 25,8% in primele noua luni ale anului, atingand un nivel de 1,15 miliarde de euro. ßi asta deoarece importurile au crescut cu 22,4%, in timp ce exporturile doar cu 16%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), preluate de Mediafax.
In primele trei trimestre din 2006, importurile de produse agroalimentare au insumat 1,7 miliarde de euro, iar exporturile au atins nivelul de aproximativ 550 de milioane de euro. La carnea de porc, datele indica importuri in crestere de la 210 milioane de euro la 230 de milioane de euro, iar la tigari si tutun, de la 180 de milioane de euro la 190 de milioane. Cele doua grupe de produse acopera aproape un sfert din totalul importurilor.
Importuri mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate si in domeniul zaharului, al preparatelor alimentare, citricelor si bananelor sau cafelei. Fiecare grupa reprezinta importuri cuprinse intre 50 si 105 milioane de euro.
In ceea ce priveste exporturile, incasarile din livrarile de animale vii au crescut de la 91 de milioane de euro la 109 milioane, reprezentand cea mai importanta pondere din total, de 19,9%. Cresteri importante s-au inregistrat si in cazul livrarilor de floarea-soarelui si de grau. In totalul exporturilor, vanzarile de grau au o pondere de 10,8%, urmate de semintele de floarea-soarelui, 9,6%, si rapita, 5,7%. (S.N.)