La ora actuala, jucariile autohtone se gasesc pe piata din Romania intr-o masura extrem de mica. In ultimii ani, firmele romanesti producatoare de jucarii s-au redus la aproximativ zece. Romanii prefera sa cumpere jucarii foarte ieftine importate din China, dar care pun in pericol, de cele mai multe ori, sanatatea copilului. Aceste produse, in mod normal, ar trebui interzise comercializarii, dat fiind faptul ca exista cateva norme de securitate pe care jucariile in cauza nu le indeplinesc.

Si anul acesta, de Craciun cumparam tot jucarii din import

Jucariile din import au luat locul celor romanesti, de la cele vandute pe tarabe pana la cele comercializate in marile magazine de specialitate. Producatorii romani de jucarii supravietuiesc aproape exclusiv din activitatea de export. "Puterea mica de cumparare si faptul ca materia prima are acelasi pret ca si in tarile din Uniunea Europeana constituie o piedica in drumul prosperitatii acestor firme pe piata noastra. Acestea pe langa faptul ca un copil de peste 6 ani prefera jocurile pe calculator, iar clasicele jucarii nu mai constituie un interes prea mare", sunt de parere specialistii din cadrul Institutului de Cercetare si Proiectare Articole Plastice. Potrivit acestora, importatorii sunt avantajati de taxele mici percepute la granita si de faptul ca nu exista competitivitate din partea producatorilor romani. Lipsa jucariilor autohtone de pe piata incurajeaza si importul de jucarii foarte ieftine si de o calitate indoielnica. Aceste jucarii vin din China si Turcia si se vand in general la taraba si in piata si, de cele mai multe ori, pun in pericol sanatatea copiilor. "Romanii prefera sa cumpere aceste jucarii pentru ca sunt ieftine, dar nu sunt constienti ca ele sunt foarte proaste din punct de vedere calitativ si pot intoxica sau rani copilul care se joaca cu ele", sustin cercetatorii din cadrul institutului.

Jucariile romanesti nu merg la noi, dar la export au succes

Principalele piete de export pentru producatorii romani de jucarii sunt Ungaria, Italia, Grecia, Israel, Germania, Moldova si Ucraina. Alte societati care initial au produs jucarii s-au reprofilat pe alte activitati pentru ca lucrau in pierdere.
Totusi, pe piata de profil din Romania au inceput sa apara firme producatoare de jucarii din material lemnos. Acestea au mare cautare in tarile occidentale datorita faptului ca majoritatea acestor jucarii sunt concepute conform normelor de securitate in vigoare. In ciuda faptului ca jucariile din lemn sunt destul de scumpe, continua sa castige teren in defavoarea celor clasice. Aceste jucarii mai poarta si denumirea de "jucarii ecologice", ele fiind lacuite si vopsite cu substante non-toxice.
O data cu venirea Sarbatorilor de iarna si, bineinteles, a perioadei destinate cadourilor, trebuie, asadar, sa fim atenti ce jucarii le cumparam celor mici. Nu intotdeauna conteaza pretul, ci trebuie sa ne gandim si la sanatatea copiilor atunci cand vrem sa facem un cadou util.