Importurile de carbune aproape ca s-au dublat in primele patru luni ale anului, fata de aceesi perioada din 2006. Aceasta in timp ce multe mine din tara au fost inchise, iar lucratorii acestora au ramas pe drumuri. Mai mult, procesul de inchidere a minelor romanesti va continua, fie sub pretextul ca nu sunt rentabile, fie sub forma mascata a privatizarii. Toate acestea, in lipsa unei strategii clare in domeniul energetic.

Recent, minerii din Oltenia au protestat, dorind sa impiedice trecerea complexurilor miniere in care lucreaza in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), inainte de a fi elaborata o strategie energetica cu privire la privatizarea complexurilor. Minerii se tem sa nu ramana pe drumuri daca privatizarea complexurilor miniere va fi lipsita de strategie.
Desigur ca analistii economici pot sustine ca importul carbunelui este mai ieftin decat exploatarea lui in tara. Aceasta analiza a costurilor poate fi insa una relativa si conjuncturala. Dupa ce Romania va deveni un partener captiv pentru exportatorii straini, in mod cert pretul carbunelui va capata alte valori.
Asadar, in timp ce minele romanesti se inchid pe capete, importam din ce in ce mai mult carbune. Mai exact, importurile de carbune au urcat in primele patru luni ale acestui an cu 86,7% fata de intervalul similar din 2006, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Importurile au ajuns sa acopere peste 35% din consumul total de carbune din Romania. Consumul de carbune a crescut si el in primele patru luni cu circa 25%, poate si din cauza secetei care a facut ca resursele de carbune sa fie utlizate mai mult in productia energiei electrice, in defavoarea surselor hidro.

Carbunele ramane principala resursa energetica

Mai grav este ca cea mai mare parte din productia de energie electrica continua sa se obtina in termocentrale (66,3% din total), care functioneaza in principal pe carbune. Doar 24%, respectiv 10% din productia energetica se obtine din surse hidroelectrice si nucleare.
In plus, producerea energiei electrice in principal pe baza de carbune face ca pretul acesteia sa fie mai mare. Reamintim insa ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara recent ca ponderea productiei de energie electrica din resurse regenerabile va creste, astfel incat sa se reduca dependenta fata de carbune.
Pana una, alta, inchiderea minelor va genera pe langa disponibilizari in masa si o dependenta a tarii noastre de carbunele altor state. Romania va ajunge astfel dintr-o tara cu bogate exploatatii miniere o importatoare de carbune.