Produsele agroalimentare importate sunt de peste trei ori mai multe decat cele exportate. In primele noua luni ale acestui an, diferenta dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor depaseste un miliard de euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de NewsIn, un sfert din importuri este reprezentat de carne de porc si tutun.
Aceleasi statistici indica o crestere semnificativa a importurilor de carne de porc fata de anul trecut, de 144 de tone in 2006 fata de 137 in 2005.
Reprezentantii producatorilor de carne de porc dau vina pe Guvern pentru situatia creata si spun ca acesta a admis sa importe carne fara taxe vamale, neprotejand productia locala.
In ceea ce priveste exporturile, acestea au depasit cu putin o jumatate de miliard de euro, iar cele mai insemnate incasari provin din livrarile de animale vii.
Au crescut si importurile de tutun, zahar, preparate alimentare, citrice, banane si cafea. Valoarea fiecarei grupe de produse importate in primele noua luni este intre 50 si 105 milioane de euro.
Doar importul de carne de pasare a scazut in primele noua luni ale acestui an, pentru ca subventiile date de Guvern au repus pe picioare productia interna. (M.H.)