Firmele mijlocii vor fi administrate de o noua structura care va fi infiintata, de la 1 aprilie, in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, potrivit deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Este vorba de administratia finantelor publice pentru contribuabilii mijlocii care vor administra datele firmelor cu o cifra de afaceri, obtinuta la 31 decembrie 2005, cuprinsa intre 10 si 70 de milioane de lei.
Vasile Farc, reprezentantul DGFP Bihor, ne-a declarat ca aceasta organizare face parte din programul de reforma al administratiei fiscale, in prezent Ministerul Finantelor lucrand la noua Organigrama ministeriala, dupa care se va trece la formarea unei noi organigrame in cadrul DGFP Bihor. Acolo unde numarul firmelor care ar trebui incadrate in categoria contribuabililor mijlocii nu sare de 200, pentru ca activitatea noii structuri sa fie justificata, s-a decis ca portofoliul sa fie completat cu contribuabili selectati in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri dintre cei aflati la administratiile finantelor publice ale municipiilor-resedinta de judet. Cei care nu vor fi cuprinsi in categoria celor 200 vor continua sa fie luati in evidentele administratiilor de care au tinut si pana acum. De asemenea, noile administratii fiscale dedicate firmelor mijlocii se vor ocupa si de acei contribuabili aflati in procedura insolventei pentru creante fiscale mai mari de trei milioane de lei. In situatia in care, in 2006, unele firme nu se mai incadreaza, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, in categoria contribuabililor mijlocii, acestea nu vor fi scoase de pe aceasta lista decat dupa patru ani consecutivi in care realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 10 milioane de lei. Masura administrarii separate a contribuabililor mijlocii vine la aproape doi ani de la infiintarea Directiei Generale a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, structura care se ocupa de firmele cu o cifra de afaceri mai mare de 70 de milioane de lei. De fapt, noile organisme copiaza intr-un fel modul de organizare a DGMC.
Interesant va fi cine va ocupa postul de coordonator al acestei administratii financiare, in cadrul DGFP Bihor, dat fiind faptul ca, la ora actuala, in cadrul directiei fiinteaza un director general si patru directori generali adjuncti.