Consiliul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Oradea a finalizat, la sfarsitul lunii noiembrie, proiectul "IMM-urile din Romania si Ungaria, impreuna in Europa", finantat in cadrul Programului PHARE CBC Romania-Ungaria 2005.
Ioan Mintas, presedintele CLIMM Oradea, ne-a comunicat ca proiectul a fost realizat in intervalul septembrie 2007-noiembrie 2008 si a beneficiat de parteneriatul activ al Camerei de Comert si Industrie a judetului Békés, Ungaria, parteneriat care s-a consolidat cu aceasta ocazie si in cadrul caruia se va continua desfasurarea a numeroase actiuni, deja programate, in cursul anului viitor, atat la Oradea, cat si la Békéscsaba.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat sprijinirea dezvoltarii activitatilor economice din zona de granita, prin implicarea diversilor actori locali, pentru a sustine dezvoltarea economica regionala si pentru o mai buna reprezentare a intereselor mediului de afaceri. Mai concret, proiectul a urmarit: dezvoltarea si intarirea cooperarii actualelor structuri din zona de granita in vederea imbunatatirii fluxului de informatii relevante pentru mediul de afaceri; cresterea nivelului de informatii in sectorul privat relativ la integrarea in Uniunea Europeana, prin organizarea de conferinte si workshopuri; imbunatatirea cooperarii dintre principalii actori locali si regionali din zona de granita, prin realizarea de parteneriate regionale care sa asigure un cadru propice dezvoltarii afacerilor.
Grupurile-tinta ale proiectului au fost IMM-urile, ONG-urile, autoritatile publice locale si regionale, populatia din zona.
"Proiectul nostru este un suport important pentru mediul de afaceri, avand ca scop dezvoltarea economica a zonei de granita dintre Romania si Ungaria. Avand mai multe informatii privind beneficiile si riscurile inerente pe care procesul de integrare europeana le presupune, intreprinzatorii din Romania vor intelege necesitatea respectarii standardelor impuse de piata unica europeana si, astfel, isi vor imbunatati rezultatele economice", a precizat presedintele CLIMM Oradea.
In total, proiectul "IMM-urile din Romania si Ungaria, impreuna in Europa" a implicat 260 de intreprinzatori, 180 din Bihor si 80 din judetul Békés, reprezentand 60 de firme, 40 din Romania si 20 din Ungaria.