Statele Uniunii Europene ii asteapta cu bratele deschise pe imigrantii romani sa vina sa munceasca. Motivul? Forta de munca ieftina care a contribuit si va ajuta in continuare la cresterea lor economica.
Spre exemplu, Spania ar fi avut o cadere economica fara aportul imigrantilor din ultimii zece ani, sustine Florin Bonciu, decan al Facultatii de Integrare Economica Europeana din cadrul Universitatii Romano-Americane. Imigrantii au jucat un rol important si in Franta, care in loc de o crestere economica de 1,6% ar fi avut una de doar 0,3%, a mai spus Bonciu. ßi Produsul Intern Brut al Germaniei si Italiei ar fi fost mai mic cu cateva procente daca muncitorii romani nu ar fi pus umarul la contributie.
Prin urmare, aceste state vor avea tot interesul sa primeasca imigranti romani. Bonciu estimeaza ca Spania va fi in continuare campioana, urmata de Italia. In pofida aparitiilor din presa potrivit carora britanicii nu ne-ar vrea, Bonciu explica cum ca acestia se tem in general de straini din cauza atacurilor teroriste si ca nu au nimic personal cu romanii. In plus, Marea Britanie si Irlanda nu au mai impus limite dupa 2004, adauga Bonciu.
Alte tari de destinatie pentru romani vor fi Germania, Franta si Ungaria, considera decanul din cadrul Universitatii Romano-Americane. ¥arile scandinave, ca Finlanda, unde populatia putin numeroasa este raspandita mai mult in teritoriu, nu vor avea insa prea multe locuri de munca de oferit, crede Bonciu.

De la cofinantare, la decontare

Spre deosebire de fondurile de preaderare, unde proiectele se cofinantau cu bani europeni, prin fondurile structurale care se vor accesa din 2007 proiectele se demareaza cu banii proprii, urmand ca dupa aceea sumele cheltuite sa fie decontate.
In cadrul evenimentului organizat ieri de Asociatia pentru Initiative Civice, Florin Bonciu a mai spus ca in primii doi ani de la aderare capacitatea de absorbtie a fondurilor nu va depasi 30%. Acesta a dat ca exemplu Olanda, unde fondurile structurale sunt absorbite in proportie de 45%, iar tarile intrate in 2004 nu atrag mai mult de 30%.
Din 2007 vom putea accesa fonduri structurale ca Fondul European de Dezvoltare Europeana (FEDR), care finanteaza infrastructura, sau ca Fondul Social European care promoveaza in special reintegrarea in munca a somerilor. Pe langa aceste fonduri structurale mai exista Fondul de coeziune care cofinanteaza mari proiecte de mediu si retele de transport. Florin Bonciu apreciaza ca fondurile de coeziune vor fi accesate cel mai mult, in timp ce pentru Fondul Social European vor fi mai putine solicitari.