Redactia Economica a Cronicii Romane publica articolul "Test pentru opozitie", pe care il puteti citi in continuare.
'In Parlament a fost depusa o noua motiune de cenzura si, la nivel declarativ, Opozitia spera sa provoace demisia guvernului Boc. Ne intrebam daca nu cumva acest exercitiu de parlamentarism nu este doar un joc de imagine. Situatia tarii este atat de grava incat, din punct de vedere al perspectivelor electorale, strategia optima este mentinerea in opozitie pana la momentul alegerilor. Pe de alta parte, este posibil ca parlamentarii opozitiei sa fie atat de "flamanzi" incat sa-si doreasca accesul la guvernare chiar si in conditiile inrautatirii crizei economice si sociale.
Daca luam in serios ideea ca guvernul Boc ar putea fi demis si ar putea fi inlocuit cu un guvern de coalitie, format din reprezentantii PSD si PNL, atunci ar fi interesant sa analizam ce ar putea propune o astfel de guvernare. Din nefericire, exista o serie intreaga de divergente ideologice fundamentale intre cele doua aripi ale coalitiei anti-Basescu. Desi motiunea a fost deja depusa la Parlament, inca nu exista un program coerent de guvernare care sa fie agreat de ambele partide din opozitie. Mai mult ca sigur, va exista o disputa extraordinar de serioasa pe problema mentinerii sau modificarii sistemului fiscal, bazat pe o cota unica de impozitare. Atat pentru PNL, cat si pentru PSD, aceasta este o problema fundamentala si principiala, fiind foarte dificil sa identifice o modalitate de a impaca ambele viziuni. O eventuala solutie ar fi mentinerea sistemului curent pana la eventualele alegeri anticipate.
Impartirea portofoliilor ministeriale va fi, ca de obicei, o problema majora care poate bloca orice activitate a coalitiei anti-Basescu. Este posibil ca vor exista portofolii pe care nimeni nu le va dori, de exemplu cel de la Ministerul Finantelor Publice sau cel de la Ministerul Muncii. Atunci cand se va imparti blamul, ceea ce este un proces inevitabil pentru o guvernare de coalitie in Romania, partidele care vor detine aceste portofolii vor avea de suferit cel mai mult.
Nu este clara pozitia unui eventual guvern de coalitie in privinta relatiei cu FMI. Din punctul nostru de vedere, daca programul unui guvern PSD+PNL nu va include in mod expres un plan concret de renuntare la contractare de credite succesive de la aceasta institutie, atunci acest guvern nu va fi cu nimic mai bun decat guvernul Boc. Daca un viitor guvern nu va identifica solutii pentru renuntarea la creditele FMI, atunci situatia va ramane practic neschimbata, cel putin din punctul de vedere al controlului asupra politicii economice. Astazi, decidentii politicii economice de la Bucuresti sunt expertii de la FMI si performantele acestora nu sunt deloc incurajatoare. Oricat de bun ar fi un program de guvernare, daca Fondul va avea ultimul cuvant de spus, atunci nu se va realiza nimic bun. FMI va impune programe draconice de austeritate si va sanctiona dur orice tentativa de a lansa programe ambitioase de investitii productive.
Ascultand atent discursurile de la recentul congres al PSD, am facut o constatare trista, dar fireasca. Dintre toti liderii PSD, numai Ion Iliescu este capabil de o analiza economica care sa depaseasca nivelul rudimentar. De fapt, dintre toti politicienii romani, numai Ion Iliescu a rostit cuvantul-cheie, care ar fi trebuit sa devina ideea principala a guvernului PSD+PNL. Acest cuvant-cheie este cuvantul "reindustrializare". Mai mult decat atat, intr-un mod absolut surprinzator, radiografia economiei romanesti prezentata de presedintele de onoare al PSD este foarte obiectiva, iar sursa problemelor economice curente este identificata corect. Romania a fost transformata dintr-un stat industrial intr-un stat capabil doar de consum, cu o economie concentrata pe deservirea procesului de desfacere a importurilor cumparate cu bani imprumutati. Fara revenire la o economie industriala productiva, iesirea din criza nu este posibila. Desigur, Ion Iliescu a evitat sa mentioneze faptul ca PSD a avut o contributie decisiva la procesul de transformare a tarii noastre intr-o tara neproductiva si cu un sistem financiar controlat de capitalul strain, dar insasi prezentarea unei analize obiective a problemelor economiei si identificarea directiei strategice pentru rezolvarea acestora merita sa fie apreciata.
Din momentul in care a fost prezentata analiza economica a presedintelui de onoare al PSD, coerenta si destul de bine documentata, niciun politician social-democrat nu mai are la dispozitie scuza ca nu i s-au adus la cunostinta solutiile reale pentru reconstructia economiei. Daca cei de la PSD nu vor face ca programul coalitiei anti-Basescu si al unui eventual guvern care va inlocui guvernul Boc sa cuprinda o strategie eficienta de reindustrializare, atunci unica explicatie pentru comportamentul social-democratilor va fi reaua vointa. Urmeaza sa vedem daca coalitia PSD+PNL va trece testul suprem al maturitatii economice.'