Din cauza numarului foarte mare de incendii izbucnite la vegetatia uscata, este interzisa folosirea focului in spatii deschise fara permis de lucru si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii acestuia.
Arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se face numai dupa obtinerea permisului de lucru cu foc, conform prevederilor normelor generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007. Permisul de lucru cu foc se emite de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau de catre o persoana desemnata in acest sens. "Potrivit legislatiei specifice, primarii sunt obligati sa aduca la cunostinta cetatenilor prevederile generale care trebuie respectate, avand in vedere ca, in perioadele de canicula si seceta prelungita, arderea miristii, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este interzisa. In ultimul timp, pe raza judetului Mehedinti au avut loc foarte multe incendii din caza focului lasat nesupravegheat in spatii deschise", a declarat Ramona Nistor, purtatorul de cuvant al ISU "Drobeta".
Asta nu este insa tot, suprafetele de terenuri care urmeaza sa fie astfel eliberate de vegetatie trebuie parcelate si izolate fata de caile de comunicatii, constructii, culturi si fondul forestier. Cei care vor fi depistati incalcand interdictia impusa prin ordinul prefectului vor primi amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.