Oficialii de la Bucuresti avanseaza date diferite privind trecerea la moneda euro, perioada estimata fiind cuprinsa intre doi si zece ani dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana, in 2007, transmite Reuters.
Astfel, presedintele Traian Basescu si ministrul de Externe Razvan Ungureanu anticipeaza ca moneda euro, utilizata in prezent de 12 state, va intra in circulatie in Romania intre 2012 si 2015.
“Ne asteptam sa intram in zona euro intre 2012 si 2015. Cu aceasta problema se va confrunta Guvernul care va fi ales in 2008“, a declarat Basescu la o intilnire cu jurnalistii straini.
Estimarile presedintelui Basescu se incadrau in datele expuse de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care la un recent seminar a declarat ca trecerea tarii noastre la moneda euro se va face in jurul anilor 2012-2014.
Pe de alta parte, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat cel mai optimist. El a afirmat, tot de curand, ca adoptarea monedei euro ar putea avea loc in intervalul 2009-2011.
Potrivit celor de la Reuters, Ministerul Finantelor Publice (MFP) prezinta insa cele mai pesimiste prognoze referitoare la momentul intrarii in zona euro.
Astfel, secretarul de stat in MFP Nicolae Ivan a declarat ca noua moneda va fi introdusa doar dupa 7-10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ivan a motivat ca Romania are nevoie de aceasta perioada pentru a recupera din decalajul care o desparte de statele vestice din UE, mentionand diferentele semnificative la nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor.