Romania se va conforma cerintelor Uniunii Europene de siguranta alimentara, si „incepand cu 1 august 2005 se aplica interzicerea utilizarii fainurilor animale in nutritia animala, a declarat ieri Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Desi conduc la o crestere rapida a puilor, fainurile de acest tip, care se obtin din cadavrul ars al animalului, dauneaza grav sanatatii omului. Povestea a inceput cu ani in urma, dupa aparitia bolii vacii nebune, perioada in care Uniunea Europeana a spus „gata cu fainurile animale“. De la 1 august, aceasta lege se aplica si la noi.
Craciun a mai spus ieri ca „a fost definitivat proiectul de Ordonanta a Guvernului cu privire la reglementarea activitatii de colectare si neutralizare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, a cadavrelor de animale si ecarisarea teritoriului“ si ca proiectul va fi adoptat in cursul acestei luni.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va stabili evidentele veterinare obligatorii pentru verificarea si inspectarea noului sistem de ecarisare a teritoriului.
De asemenea, Ministerul Agriculturii va stabili nivelul sprijinului pentru unitatile poluatoare si va organiza licitatia internationala pentru concesionarea activitatii de colectare si neutralizare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, a cadavrelor de animale si ecarisarea teritoriului.