O Hotarire a Consiliului Local Galati a iscat o apriga revolta in rindul afaceristilor din urbea noastra. Marian Filimon, cel care le reprezinta interesele, este de parere ca HCL nr. 515 adoptata de consilierii galateni pe 10 noiembrie, nu face decit sa dezbine mediul de afaceri.

HCL nr. 515 impune pentru 2006 o taxa de mediu, cuprinsa intre un miliard si 50 miliarde lei pentru un numar de 26 de agenti economici care desfasoara anumite activitati cu impact semnificativ asupra mediului.

Marian Filimon, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), ne-a declarat ieri ca a cerut prefectului Mihai Capra sa nu valideze aceasta decizie a CL pentru ca este o hotarire luata fara consultarea agentilor economici si a societatii civile, asa cum impune legea. Inainte de inceperea sedintei Consiliului Local, purtatorul de cuvint al Prefecturii, Emanuela Turcu, ne-a facut cunoscut faptul ca reprezentantul Guvernului in teritoriu validase HCL criticat de oamenii de afaceri. “Domnul prefect Mihai Capra a primit un memoriu din partea IMM-urilor. A analizat Hotarirea nr. 515 din 2005 si si-a dat avizul de legalitate, ceea ce inseamna ca hotarirea este validata. Prefectul se poate pronunta doar cu privire la legalitatea acestei hotariri, oportunitatea adoptarii acesteia fiind atributul exclusiv al Consiliului Local”, ne-a declarat ieri purtatorul de cuvint al Prefecturii, Emanuela Turcu.

Printre firmele platitoare a taxei de mediu se numara Mittal Steel cu 50 miliarde de lei; ICMRS apre si ea de doua ori cu cite un miliard de lei, odata ca platitor pentru ca fabrica beton, mortar si var si a doua oara pentru statiile de mixturi asfaltice; SC TB Import Export SRL pentru extractia/sortarea nisipului si a pietrisului trebuie sa plateasca un miliard de lei; societatile Unicom, Vega ’93, Galmopan etc. cu cite un miliard de lei.

Suparare pe bune...

Filimon i-a atacat dur pe consilierii locali care au adoptat hotarirea, dar si pe cei care nu au popularizat-o. "Noi am aflat unii de la altii ca exista aceasta decizie. Am sesizat Prefectura sa nu valideze aceasta HCL, deoarece este luata pe genunchi. Cred ca taxele si impozitele locale sint importante si au impact asupra mediului de afaceri si trebuia sa fim consultati", a declarat Marian Filimon. Acesta a precizat ca hotarirea a fost postata pe site-ul Primariei, dar fara ca cineva sa-i anunte si pe cei indreptatiti sa afle din timp despre aceasta decizie care ii afecteaza in mod direct. “Alesii locali au o atitudine de oameni care stiu totul, ei hotarasc singuri, parca ar fi alesii divinitatii. Nu pot sa nu observ ca manifesta dispret fata de mediul de afaceri si pina la urma noi sintem cei care umplem bugetul local”, a mai spus Filimon. Seful IMM-urilor este de parere ca decizia ca unii dintre agentii economici sa plateasca taxe de miliarde, iar altii nu, este de natura sa-i dezbine pe cei care aduc bani la buget. “Nominalizarile care s-au facut ne indreptatesc sa credem ca acei oameni de afaceri care nu au fost trecuti in HCL nu vor plati. Unii dintre administratori chiar au acreditat ideea ca decizia a fost luata pe criterii politice si ca este cu adresa”, a spus Filimon aratind o serie de alte firme care ar fi trebuit sa existe pe lista adoptata de CL.

Nimeni n-a intrebat pe nimeni

Seful IMM-urilor a afirmat ca l-a contactat pe directorul Agentiei Judetene de Protectie a Mediului (AJPM), Mihai Turcu, intrebindu-l daca a fost consultat de vreunul dintre consilierii locali. “Domnul Turcu mi-a spus ca nu l-a contactat nici un consilier si nimeni nu i-a cerut parerea, ceea ce demonstreaza ca alesii nostri se cred specialisti in toate”, a mai spus Filimon.

De cealalta parte Mihai Turcu ne-a declarat ieri ca intr-adevar nimeni nu l-a consultat in legatura cu adoptarea Hotaririi nr. 515 in Consiliul Local. "Nu am fost intrebat de nimeni in ceea ce priveste aceasta hotarire. Singurul lucru pe care l-am facut a fost sa trimitem, la cererea Primariei, o lista cu toate firmele care emit noxe in atmosfera. Era vorba cam de 55 de astfel de societati. Este adevarat ca nu toate firmele emit aceeasi cantitate de noxe, dar noi nu am fost consultati“, ne-a spus directorul AJPM. Marian Filimon a mai spus ca va incerca sa ceara explicatii consilierilor, in sedinta care urma sa se desfasoare aseara. “Trebuie ca acei consilieri care au adoptat HCL fara sa se impotriveasca, sa justifice taxele si impozitele de miliarde pe care le-au impus numai unor agenti economici, iar altora nu. Pentru ca trebuie sa aiba o justificare, o baza de calcul, nu?”, s-a intrebat retoric Filimon.