In urma unui sondaj la care au patricipat 12 milioane de calatori, cetateni din 94 de tari, s-a intocmit topul celor mai apreciate linii aeriene. In mod surprinzator, Europa nu sta prea bine nici la linii aeriene, nici la aeroporturi. La fel de surprinzator, Statele Unite nu s-au calificat in top 10 la nici o categorie, aeroport sau linii aeriene. Castigatorul absolut este Hong Kong-ul, care prin liniile aeriene Cathay Pacific si aeroportul Hong Kong International a luat toata crema transportului aerian.
Circa 150 de aeroporturi din lumea intreaga au fost atent studiate, luandu-se in considerare mai multi factori, printre care curatenie, procedurile de imbarcare si securitate, serviciile anexe, amabilitatea si promptitudinea personalului, facilitati de recreere (sala de gimnastica, jocuri pentru copii), amenajarea interioara etc. Astfel, top 10 al celor mai bune linii aeriene cuprinde 1. Cathay Pacific (Hong Kong), 2. Qantas Airways (Australia), 3. Emirates (Dubai), 4. Singapore Airlines (Singapore), 5. British Airways (Marea Britanie), 6. Malaysia Airlines (Malaezia),7. Thai Airways (Tailanda), 8. Qatar Airways (Qatar), 9. Asiana Airlines (Coreea de Sud), 10. ANA All Nippon Airways (Japonia). Cat priveste topul celor mai apreciate aeroporturi, acesta este: 1.Hong Kong International (Hong Kong, China), 2.Singapore Changi (Singapore), 3.Incheon International (Seoul, Coreea de Sud), 4.Munchen (Munchen, Germania), 5.Kansai (Osaka, Japonia), 6.Dubai (Dubai, Emiratele Arabe Unite), 7.Kuala Lumpur (Kuala Lumpur, Malaezia), 8.Schiphol (Amsterdam, Olanda), 9.Copenhagen (Copenhaga, Danemarca), 10.Sydney (Sydney, Australia).

Londra si Chicago, in topul nemultumirilor

In topul aeroporturilor care trebuie evitate pe primul loc se afla Heathrow, din Londra, la egalitate cu O‘Hare International din Chicago, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat chiar in Marea Britanie. Cei 2.500 de participanti la sondaj au fost rugati sa evalueze 36 de aeroporturi in functie de curatenia toaletelor, de facilitatile de parcare si de cat de usor se poate circula in ele. Acelasi sondaj a scos la iveala faptul ca 90% dintre britanici se opun planului de a permite calatorilor sa vorbeasca la telefonul mobil in timpul zborului. Rezultatele sondajului, realizat de compania TripAdvisor, sunt sprijinite de parerile politicienilor si oamenilor de afaceri, potrivit carora Heathrow face de rusine orasul Londra. Pasagerii se plang de faptul ca petrec pana la o ora la cozile de la imbarcare si la punctele de control, inainte de a ajunge la avion. Noile echipamente de scanare a pasapoartelor au nevoie de un timp dublu fata de cele vechi pentru a verifica documentele. In aceste conditii, mari companii aeriene incearca sa profite de lipsa de popularitate a aeroportului Heathrow, oferind servicii alternative. Stansted, situat pe locul al treilea in topul aeroporturilor din zona Londrei, a fost preferat de mai multe companii aeriene, precum Eos si MaxJet. In aprilie 2008, American Airlines va oferi zilnic cate doua zboruri pe ruta Stansted - JFK Airport.