Producatorul de electricitate detinut de stat Hidroelectrica va organiza, in 16 februarie 2009, doua licitatii cu strigare, pentru vanzarea a zece microhidrocentrale, pentru un pret total de 43,37 milioane lei (circa 11,1 milioane euro), potrivit unui anunt al companiei. Unitatile sunt amplasate in judetul Suceava si sunt grupate in doua loturi. Primul lot este compus din sase microhidrocentrale, pentru a caror modernizare viitorul investitor va aloca 7,47 milioane lei, fara TVA. Pentru al doilea lot, investitorul isi va asuma investitii de modernizare de 11,47 milioane lei.
Hidroelectrica isi rezerva dreptul de a modifica, intrerupe, suspenda sau retrage ofertele in orice moment.
Potrivit angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Hidroelectrica trebuia sa privatizeze, pana la finele anului 2007, toate cele 150 de microhidrocentrale functionale, dar proiectul nu a fost realizat. Din 2004 pana in prezent compania a privatizat 81 de microhidrocentrale, pentru circa 60 milioane euro.
Directorul general al companiei, Traian Oprea, a declarat, in luna iulie, ca Hidroelectrica ar putea obtine intre 120 si 160 milioane euro din vanzarea ultimelor 69 de microhidrocentrale. El a adaugat ca banii obtinuti din vanzarea celor 69 de unitati de productie a energiei electrice vor fi utilizati pentru dezvoltarea companiei, investitii si retehnologizarea centralelor mari. Puterea cumulata a microhidrocentralelor este de 55,24 MW.
Compania, care asigura circa 30% din necesarul de energie la nivel national, mizeaza in 2008 pe un profit de 25,2 milioane lei, de 3,2 ori mai mic comparativ cu castigul de 80,193 milioane lei din 2007.
Puterea instalata a centralelor operate de companie cumuleaza 6.325 MW, aproape 40% din capacitatile totale ale sistemului de producere a energiei din Romania.
Guvernul vrea sa includa compania intr-un holding din care vor face parte distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua complexuri energetice din Oltenia, Turceni si Rovinari.