Hidroelectrica va finaliza, in 2012, o investitie de 200 de milioane de euro intr-o noua hidrocentrala pe raul Jiu, care va functiona fara lac de acumulare, spre diferenta de unitatile actuale din Romania, toate construite inainte de anul 1989.
Viitorul complex respectiv va fi format din doua centrale, situate in aceeasi zona.
"Avem doua centrale in lucru aici, fiecare cu cate trei grupuri energetice. Centrala Dumitra va avea trei grupuri de cate 24 MWh si o productie anuala de 38 GWh, iar la 12 kilometri de aductiune, in aval, la Bumbesti Jiu, va fi o centrala care va produce anual circa 177 Gwh. Avem o cifra de afaceri anuala de 370 milioane de euro si o politica extrem de agresiva in investitii, intrucat dorim sa obtinem preturi competitive care sa ne permita sa asiguram atat consumul pentru piata interna, cat si export pe piata din regiune", a declarat, miercuri, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.
Muncitorii care lucreaza la centrala Dumitra au strapuns, miercuri, peretele care desparte galeriile prin care va curge apa rauluiJiu in urmatorii ani. Astfel, a rezultat un tronson de aductiune de aproape patru kilometri realizat la adancime si de 400 de metri in masivul muntos, diametrul galeriei fiind de 3,8 metri. Lucrarile sunt executate de firmele Romelectro Bucuresti si Hidroconstructia.
"Este prima investitie inceputa dupa 1990, iar lucrarea de aici este una extrem de importanta pentru ca vom capta unul din raurile cele mai importante din Romania. Amenajarea aceasta este de alta natura decat cele facute de parintii nostri. Este fara un lac de acumulare si fara costurile pe care toata lumea le-a suportat zeci de ani", a spus David.
El a precizat ca Hidroelectrica va moderniza, din 2010, hidrocentrala de la Bicaz, alte proiecte vizand unitatea de la Islaz, de pe Olt, si cea de-a treia centrala de pe Dunare.
Compania, detinuta de Ministerul Economiei, este cel mai ieftin producator de electricitate din Romania.