Productia de confectii in sistem lohn aduce profit in ciuda previziunilor sumbre care planeaza asupra industriei. Investitia intr-o unitate cu acest sistem este promitatoare, avand in vedere faptul ca majoritatea companiilor occidentale sunt interesate de forta de munca ieftina.
Sistemul lohn presupune ca toate materiile prime necesare sunt livrate de compania straina, iar firma romaneasca livreaza produsul finit, in cantitatea ceruta, asigurandu-si astfel un profit de 0,7 - 1 euro la bucata.
Statisticile spun ca in Romania exista aproximativ 1.200 de firme de confectii care lucreaza in sistem lohn. Acest mod de lucru este de preferat datorita faptului ca piata interna este foarte slaba, iar fabricile de confectii se axeaza pe export. Pe piata confectiilor, Romania ocupa in 2005 primul loc ca exportator catre UE din Europa de Est si locul trei la exportul de confectii tesute, cu o cota de 19% din piata.
Un studiu realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) releva faptul ca jumatate din exportul realizat de firmele de acest tip se face in sistem lohn, ceea ce inseamna ca multe IMM-uri sunt infiintate tocmai pentru a face exporturi in acest sens.
O astfel de fabrica este totusi o investitie serioasa, care se cifreaza in jurul sumei de 15.000 de euro pentru o singura linie de productie. Banii acestia intra in amenajarea spatiului si cumpararea utilajelor necesare, al caror pret variaza intre 500 si 5.000 de euro bucata.
Investitie fara teama
Pe ideea exportului s-a bazat si Virgil Radu din Craiova, care a deschis in urma cu putin timp o firma cu acest profil. Om de afaceri care facuse anterior investitii in alte domenii, a realizat potentialul pe care il are o astfel de afacere. Marturiseste ca nu l-a speriat faptul ca intra intr-un domeniu inedit si nu s-a temut ca afacerea nu va merge. "Nu ma gandisem niciodata la confectii, dar am vrut sa incerc. Un calcul foarte exact al investitiei nu l-am facut, dar am bagat multi bani in afacerea asta si ma bucur ca incepe sa functioneze. Nu am un profit foarte mare deocamdata, insa ma astept sa mearga mai bine cu timpul si vreau sa mai pun la punct o linie de masini, complet utilata".
Problemele cele mai mari pe care le-a intampinat au fost legate de forta de munca. Desi ofera salarii rezonabile, folosind 70 - 75% din banii intrati in contul firmei pentru cheltuielile legate de personal, intampina dificultati in gasirea oamenilor calificati in domeniu. "Afacerea asta se bazeaza pe eficienta oamenilor care lucreaza, in anumite cazuri fiind vorba efectiv de secundele necesare unui anumit proces, si este in interesul nostru, si al meu, si al angajatilor, sa producem cat mai multe articole din moment ce eu ofer prime sau bonusuri atunci cand se depaseste norma". Media de articole pe care se merge in majoritatea cazurilor este de 300 de bucati la o linie de 20 de masini si 30 de persoane. Aproximativ 30 - 35% din numarul articolelor produse inseamna profit efectiv pentru firma, restul reusind sa acopere costurile de productie si salariile personalului.