In acest an, vor mai fi finalizate inca aproximativ 4.000 de locuinte pentru tineri prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Asa spera László Bórbely, ministrul delegat pentru Lucrari publice si amenajarea teritoriului, care a mai declarat ieri ca in trei saptamani se va discuta in Guvern un proiect prin care vor veni cu anumite subventii pentru tinerii care vor sa-si cumpere o locuinta.
Subventia, care se va acorda in special tinerilor, se da pentru prima locuinta construita si poate ajunge pana la 20% din valoarea locuintei, a explicat Bórbely. El a adaugat ca acest proiect de lege este pregatit impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si ca probabil la rectificare va fi prezent in buget. In ceea ce priveste numarul locuintelor care vor fi construite in acest an, ministrul a spus ca vor fi terminate 4.000 de locuinte. Trebuie spus ca in prezent sunt in lucru 6.600 de apartamente prin ANL, iar pentru inca 14.000 proiectele sunt finalizate. "Am obtinut credite in valoare de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Important este sa incercam sa finalizam apartamentele care sunt deja in lucru. De asemenea, pentru reconstructii au mai fost aprobate inca 200 de milioane de euro", a subliniat Borbely.

Manageri "rusinosi" in ANL

Ministrul s-a aratat nemultumit fata de activitatea intreprinsa de managerii oficiilor teritoriale din ANL. De aceea, aceste oficii vor fi reorganizate. "Vor fi opt manageri care vor merge in teritoriu si vor raspunde direct de ceea ce se intampla. Anul trecut managerului parca ii era rusine si statea ascuns intr-un colt, in loc sa puna intrebari si sa intervina acolo unde trebuie", a adaugat Bórbely.
El a adaugat ca sunt zeci de apartamente in tara care nu au lumina, apa, canalizare sau gaze naturale. Este o problema care tine de autoritatile locale si la care se adauga si problema banilor care nu au fost consumati pentru finalizarea cailor de acces in cartierele ANL. "Din 400 de miliarde de lei vechi alocate in 2005 pentru caile de acces, ni s-au inapoiat 33 de miliarde de lei nefolositi de autoritatile locale in amenajarea lor", a mai spus ministrul.

Bórbely se arata retinut fata de proiectele din Bucuresti

Municipiul Bucuresti va beneficia de programe ample ale ANL in masura in care primariile de sector se vor implica mai mult decat in prezent si vor sprijini aceste proiecte, a comentat László Bórbely referindu-se la proiectele dezvoltate de agentie in Capitala. "Sunt mai precaut in ceea ce priveste Bucurestiul. (...) Nu am oprit in Bucuresti constructia de locuinte si avem proiecte si de credit ipotecar, si de locuinte pentru tineri, dar vrem sa simtim mai mult sprijinul primariilor de sector", a spus Bórbely.
Pe de alta parte, Bórbely a afirmat ca Primaria Sectorului 1 a eliberat autorizatia de constructie pentru lucrarile la cartierul bucurestean "Henri Coanda", dupa ce terenul fusese initial revendicat in instanta.
Totodata, lucrarile ANL in zona Voluntari a proiectului au fost sistate, tot din cauza revendicarii unui teren. O noua infatisare in acest proces va avea loc la 8 martie, iar Bórbely spera ca va fi rezolvata situatia juridica a terenului, pentru a permite reluarea lucrarilor. Proiectul "Henri Coanda", amplu dezbatut in presa inca de la lansare, este amplasat in proportii aproximativ egale pe teritoriul localitatii Voluntari si in sectorul 1 din Bucuresti. Proiectul are o intarziere de peste doi ani fata de calendarul stabilit initial.