Agentia Nationala pentru Itreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) va aloca 1,35 milioane de lei (13,5 miliarde de lei vechi) pentru pregatirea antreprenoriala a tinerilor si pentru finantarea initierii unei noi afaceri, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Acest program, intitulat Start, a fost lansat recent si urmeaza sa se desfasoare in trei etape. Prima etapa este mediatizarea, urmatoarea se refera la organizarea si desfasurarea cursurilor de pregatire antreprenoriala si cea de-a treia priveste finantarea celor mai bune planuri de afaceri. Pentru finantarea planurilor de afaceri, ANIMMC va acorda alocatii financiare nerambursabile in limita sumei de 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi) si prin credite acordate de o banca (care urmeaza sa fie selectata) in limita maxima a 10.000 de euro sau echivalentul in lei.
Planurile de afaceri vor fi selectate de catre o Comisie de evaluare constituita din specialisti din cadrul unei banci (ce va fi desemnata castigatoare in urma procesului de achizitie publica), ai ANIMMC si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Cursurile pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale se vor desfasura in septembrie, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara.
Se va acorda sprijin pentru dezvoltarea firmelor nou-infiintate sau pentru infiintarea de noi microintreprinderi/IMM-uri prin facilitarea accesului acestora la finantare. De asemenea, se are in vedere imbunatatirea performantelor economice ale microintreprinderilor existente, prin cresterea gradului de pregatire antreprenoriala a personalului acestora.
Beneficiarii programului Start pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate si asociatii familiale, precum si persoane juridice care indeplinesc, cumulativ, la data depunerii formularelor de inscriere, criteriile de eligibilitate impuse de ANIMMC.