Familiile vor trebui sa plateasca in jur de 1.300 - 1.500 de euro pentru reabilitarea termica a cladirilor in care locuiesc, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. "Din datele statistice pe care le-am facut, o familie ar trebui sa plateasca maxim 1.300 - 1.500 de euro, calculat la un apartament de doua camere in functie de solutia pentru care opteaza, pentru reabilitarea cladirilor in care domiciliaza, in cadrul programului nostru de reabilitare a cladirilor multietajate de locuit ", a spus Laszlo Borbely.
Ministrul a anuntat ca autoritatile vor lansa la mijlocul lunii februarie o campanie mediatica pentru promovarea programului. Autoritatile au modificat in 2005 legea, astfel incit expertiza si proiectarea si o treime din costul constructiei vor fi suportate de la bugetul de stat, o treime din fonduri vor fi asigurate de autoritatile locale, restul urmind sa fie acoperit din banii asociatiilor de proprietari.
in buget, ministrul a anuntat ca au fost prevazute opt milioane lei pentru finantarea in acest an a programului de reabilitare termica. "Pina acum, de la bugetul de stat se suporta doar un procent de 25% din costurile necesare pentru efectuarea lucrarilor, restul fiind suportat de proprietari. Reabilitarea termica a cladirilor este o problema urgenta, mai ales ca in Romania 97% dintre cei care locuiesc in cladiri multietajate de pina la zece etaje sint proprietari ", a explicat ministrul lucrarilor publice. Laszlo Borbely a spus ca noul program va permite locatarilor sa aiba o cladire cu un mai mare confort termic, izolata mai bine, un cost redus cu pina la 15 - 20% la costurile de intretinere, investitia in reabilitare urmind sa fie recuperata in sase - opt ani.
Lucrarile vor include captusirea peretilor, schimbarea geamurilor si reabilitarea instalatiilor. Ministerul are si sprijin extern in cadrul acestui program, de circa 900.000 de euro, de la Guvernul german pentru expertiza si reabilitarea unei parti din cladirile care vor fi reabilitate, respectiv 3,5 milioane de euro de la Guvernul Elvetiei pentru reabilitarea termica a 36 de institutii din 20 de judete. Circa 58% din fondul de locuinte multietajate din Romania necesita lucrari de reabilitare termica, estimate la 1,3 miliarde euro, despre care ministrul Borbely a declarat in 2005 ca pot fi acoperite numai cumulind mai multe resurse: fonduri europene, bugetul de stat, bugete locale si credite contractate de beneficiari.