Senatorul Gheorghe Marcu a sustinut o declaratie politica intitulata: Sa cerem proiectul de buget direct F.M.I. si C.E.?

Stimati colegi, la inceputul saptamanii i-am adresat o interpelare Primului Ministru in legatura cu motivele pentru care Parlamentul nu a primit nici pana la aceasta data proiectul de buget pentru anul viitor. Dupa cum stiti, Legea finantelor publice prevede ca termen limita, pentru trimiterea bugetului la Parlament, data de 15 octombrie, un termen legal incalcat de guvern, cu scuza ca asteapta 2 indicatori macro-economici din partea F.M.I. si C.E., respectiv tinta de deficit bugetar si prognoza de crestere economica.
Imi permit sa-l ajut pe domnul profesor Emil Boc, amintindu-i ca acesti doi indicatori sunt prezentati chiar in Strategia fiscal - bugetara 2012 - 2014, gandita de guvernul domniei sale.
Voi fi si mai precis de atat: la pagina 10 a acestui document, la capitolul "Consolidarea macroeconomica si reluarea cresterii economice prin politici sustenabile", gasim urmatorul indicator: crestere economica in anul 2012, intre 3,5% si 4,0%. La pagina 12 gasim si celalalt indicator: "pentru anul 2012 se prevede un deficit de 3,0% din PIB".
Nu mai insist acum asupra greselii facute in legatura cu cresterea economica, dand o plaja intre 3,5 si 4%, cand corect era sa dea o valoare absoluta. Ar fi, oricum, un detaliu in tot ce face gresit actualul guvern, nerespectand termene legale, Constitutie sau decizii si recomandari ale organismelor internationale.
Insa, greseala mult mai mare consta in faptul ca prin stabilirea valorilor celor doi indicatori precizati mai sus, Guvernul Boc da dovada ca este rupt complet de realitatea economica interna si internationala. Atat timp cat politica guvernului este focusata numai pe taieri si lipsita totalmente de masuri pro-active privind cresterea economiei nationale, nu putem avea pretentii ca economia romaneasca sa creasca de la sine.
Practic, fundamentarea celor doi indicatori este gresita.
Ce constatam in urma acestei intarzieri voite? Faptul ca guvernul nu are capacitatea de elaborare a bugetului pentru anul 2012, contrazicandu-se pe el insusi si dand dovada de incoerenta. Iar daca ceea ce am citit eu din Strategia fiscal-bugetara nu este valabil, atunci putem considera fara valoare intregul document.
Mai mult decat atat, ma intreb de ce nu cerem direct F.M.I. si C.E. bugetul statului roman pentru anul viitor si pierdem in continuare timpul cu Guvernul Romaniei?
Poate ca intrebarea si mai potrivita ar fi de ce este platit Guvernul Romaniei din banii romanilor, daca se dovedeste incapabil de conducere, de analiza, de prognoza si de aplicare a masurilor economice pe care este obligat sa le ia?
In asteptarea raspunsurilor la intrebarile formulate, recomand Primului Ministru sa gaseasca alta scuza pentru intarzierea bugetului si, eventual, sa-si asume incompetenta guvernarii, prin acea demisie de onoare, dorita de majoritatea romanilor.