Guvernantii ne pregatesc noi surprize pentru 2006. Desi, TVA va fi de 19%, iar cota unica pe profit si pe venit va fi mentinuta la 16%, in 2006, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a anuntat, in prima conferinta de presa dupa preluarea mandatului, ca in noua strategie fiscala va fi generalizata cota unica de impozitare de 16%. Aceasta masura va fi luata pentru a se acoperi gaurile bugetului pe anul viitor. Astfel, subordonatii ministrului Sebastian Vladescu calculeaza de zor - care sa fie modificarile de taxe si impozite care sa-l ajute sa nu dea peste cap bugetul, in conditiile in care se confrunta deja cu mai multe probleme. Ca este nevoie de mai multi bani la buget, nu mai este un secret pentru nimeni. In conditiile in care impozitele indirecte ramin insa la acelasi nivel, ministrul Finantelor trebuie sa gaseasca noi surse de alimentare a bugetului, Pina cind socotelile vor fi gata si procentele stabilite, ministrul Vladescu are totusi citeva lucruri clare.

16% pentru tranzactii imobiliare

Impozitele pe tranzactii imobiliare, cistigurile pe piata de capital si impozitele pe dividende vor creste la 16% in 2006, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. De asemenea, ministrul vrea sa introduca taxa pe mostenire si sustine ideea lui Ionut Popescu de a stabili un impozit pe casele si masinile de lux. Cifrele nu sint inca exacte, dar ca prima propunere, ministrul ar include in categoria masinilor de lux autoturismele de peste 2.000 cm cubi.
Sebastian Vladescu planuieste sa extinda impozitarea si in agricultura. "Vrem sa cream o piata a muncii si o piata pentru produse, in zona agricola ". Cu toate acestea, exista restrictii impuse de nivelul de venituri, iar prin masurile ce vor fi luate "nu vrem sa cream dezechilibre economice ". Impozitul pe Agricultura va afecta pe toata lumea, a mai subliniat Vladescu, dar rolul sau este acela de a forma exploatari agricole eficiente.

Explozie a pretului la benzina

Lucrurile par stabilite si in privinta accizelor, unde o eventuala scadere la produsele petroliere ca urmare a scumpirii petrolului este exclusa. Reducerea accizelor este impusa de cresterea alerta a pretului barilului de petrol. Din aceasta cauza, de ieri, Petrom a majorat de ieri cu 900 de lei vechi a pretul unui litru de benzina, la doar o zi dupa intrarea in vigoare a tarifelor deja majorate cu 700 de lei vechi. O scumpire de 1.600 de lei, in doar doua zile! Si nu este singura veste proasta. Atit presedintele Basescu, cit si ministrul a propus alinierea imediata la nivel european a accizelor pentru tigari si alcool, masura prevazuta initial pentru 2010.
De ieri, un litru de benzina Ecopremium costa 37.200 lei (1,063 euro) la statiile Petrom. Dupa majorarile recente impuse de conducerea austriaca a companiei, pretul benzinei “a sarit”, in doar doua saptamini, cu 3.000 de lei!

Alcoolul si tigarile, de patru ori mai scumpe

Nu acelasi lucru se poate spune despre cresterea accizelor pentru tutun si alcool. Marirea accizelor ar scumpi spectaculos tigarile si bauturile alcoolice, al caror pret ar fi acelasi ca in magazinele din Occident, adica de patru ori mai mari. Preturile la tigari ar putea sari de 140.000 de lei pe pachet daca guvernantii decid alinierea accizelor la nivelul celor din Uniunea Europeana. Daca in prezent, pentru un pachet de tigari de calitate medie trebuie sa platiti circa 35.000 de lei, pentru a ajunge la nivelurile din UE, preturile ar trebui sa creasca de patru ori. In prezent, la fiecare pachet de tigari cumparat, peste 30% din pret reprezinta accizele. In Romania, accizele se calculeaza pornind de la o parte fixa si una variabila. Practic, la fiecare 1.000 de tigari se plateste o suma fixa de 9,10 euro la care se adauga o cota variabila de 30% din valoarea produselor. De exemplu, la un pachet de 35.000 de lei, suma platita statului in contul TVA si al accizelor este de 20.000 de lei.
Potrivit legislatiei romanessti, acciza totala nu poate fi mai mica de 19,92 euro la 1.000 de tigarete. In timp ce in Uniunea Europeana, acciza minima este de trei ori mai mare - 57 de euro la 1.000 de tigari.

Impozitele care vor fi majorate la 16%
- pe tranzactiile imobiliare;
- pe cistigurile pe piata de capital;
- pe dividende.

Noi biruri ce vor fi introduse din 2006
- impozitul agricol;
- impozit pe casele si masinile de lux;
- taxa pe mostenire.

Se va reduce CAS pentru angajatori

Guvernul intentioneaza ca din 2006 sa usureze din povara fiscala care apasa asupra firmelor. Dupa reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% in 2005, a venit rindul contributiilor la asigurarile sociale in 2006. Guvernantii spun ca o reducere va exista sigur, pe partea de contributii platite de angajatori, nu de angajati. In urmatoarele doua saptamini urmeaza sa se decida cu ce procent vor fi reduse aceste impozite. Potrivit lui Vladescu, gaura de la buget urmeaza sa fie acoperita prin cresterea colectarii impozitelor, domeniu in care toti romanii ar trebui sa puna umarul cerind bonuri pentru toate cumparaturile. De asemenea ministrul Finantelor vrea sa scoata bani din impozitarea unor zone nefiscalizate pina acum.