Executivul trebuie sa plateasca doua miliarde de lei din arierate inainte ca revizuirea acordului sa fie aprobata de boardul FMI. Astfel, Fondul a tinut cont de solicitarile patronatelor, care nu-si mai puteau desfasura activitatea din cauza datoriilor statului.

Board-ul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane de euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a doua miliarde de lei in contul arieratelor statului, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare. "La nivel de experti am constatat ca performantele la finele lunii iunie sunt bune, iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program. Odata ce autoritatile romane vor realiza preconditiile, board-ul FMI se va reuni si se va aproba eliberarea transei de 914 milioane de euro (...). Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire, soldul arieratelor nu s-a micsorat. Ca actiune ce trebuie indeplinita inainte ca revizuirea acordului sa fie aprobata de board, guvernul trebuie sa plateasca 1,9 - 2 miliarde de lei din arierate", a spus Franks. El a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme. "Cheia pentru o crestere economica sustenabila in viitor in Romania este implementarea reformelor structurale pentru a se asigura un sistem public mai eficient si pentru majorarea investitiilor si productivitatii", a continuat Franks.
Oficialul FMI a mentionat ca implementarea legislatiei privind salarizarea unica si reforma din sectorul de pensii, care trebuie sa fie adoptate de parlament in luna septembrie, sunt "critice". "Reformele pietei muncii prevazute pana la finele anului 2010, precum si angajamentul politic larg pentru furnizarea unui mediu stabil si lupta contra coruptiei vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa-si atinga potentialul", a conchis seful misiunii FMI de evaluare.
Pe de alta parte, premierul Emil Boc a sustinut ca guvernul va achita o parte dintre cele mai mari datorii ale statului, in principal in sectorul de sanatate, prin rectificarea bugetara care va fi efectuata pana pe 20 august. El a precizat, la postul public de radio, ca in proiectul de ordonanta pentru rectificarea bugetara sunt prevazute fonduri pentru plata unei parti din aceste datorii.

Cerintele patronatelor au fost ascultate

Reprezentantii mediului de afaceri au mentionat ca majoritatea conditiilor impuse ieri de FMI vin ca urmare a solicitarilor patronatelor dupa intalnirile cu Fondul. "Problema arieratelor este veche si continua sa bage in faliment mii de firme. La intalnirea cu reprezentantii FMI, am cerut clar ca datoriile statului catre firme sa fie achitate in cel mai scurt timp, altfel mii de firme isi vor inchide afacerile. Sper ca acum guvernul sa respecte data stabilita de Fond privind plata arieratelor, si trebuie sa-si gestioneze corect cheltuielile astfel incat sa aiba bani pentru datorii", a declarat, pentru Curierul National, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
De aceeasi parere este si reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri, care a declarat ca, la intalnirea cu FMI, CNIPMMR a spus Fondului ca datoriile statului catre firme blocheaza activitatea economica a tarii. "Plata arieratelor a fost una din cererile noastre. Nu mai putem face fata cu datoriile statului, nu ne mai putem desfasura activitatea. In plus, acesti bani nu ne ajung pentru relansarea economica si de aceea in 5-6 luni statul va incheia un nou acord cu FMI. Fara alt imprumut nu facem nimic, pentru ca foarte putine din masurile guvernului sunt anticriza, majoritatea fiind pro criza, cum ar fi impozitul minim, impozitarea dobanzilor si multe altele. Romania va mai fi in criza inca trei-patru ani, pentru ca noi nu avem nimic pus la punct, totul este pe dos", a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

CE: Economia Romaniei va scadea in acest an cu 1,9%

Economia Romaniei va scadea in acest an cu 1,9%, din cauza cererii interne slabe si a inundatiilor, dar PIB-ul va avansa in 2011 cu 1,5% sau chiar mai mult, a declarat Laurent Moulin, oficial al CE. Moulin a adaugat ca, din punct de vedere al CE, au fost indeplinite conditiile de eliberare a celei de-a treia transe care-i revine in cadrul acordului, intrucat tintele de deficit convenite vor fi atinse. Comisia va vira cea de-a treia transa din imprumut, in suma de 1,2 miliarde de euro, in a doua parte a lunii septembrie.
"Slabiciunile cererii interne, incertitudinile regionale, precum si inundatiile din ultima perioada pot avea efecte negative asupra economiei. Ne-am revizuit in jos estimarea privind contractia economiei in 2010, la 1,9%. Economia va creste cu 1,5 - 2% anul viitor si chiar mai mult in 2012", a afirmat, la randul sau, Jeffrey Franks. El a adaugat ca trecerea la crestere economica va avea loc incepand cu al doilea trimestru din 2011 si se va mentine pe tot parcursul anului. Franks a aratat ca, in acest an, anumite sectoare ale economiei au inceput sa-si revina, printre care exporturile. Oficialul FMI a precizat ca, desi constructiile si consumul se afla inca la niveluri foarte joase, acestea isi vor reveni dupa ce ajustarile fiscale si-au facut efectul.

Este prematur un nou acord cu FMI

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca este prematur ca Guvernul Romaniei sa ia o decizie privind incheierea unui nou acord cu institutia financiara internationala, intrucat oportunitatea unui alt aranjament depinde si de cum evolueaza economia in urmatoarele sase luni. "In mod clar este o decizie a Guvernului Romaniei (in ceea ce priveste un nou acord - n.r.). Este prematur sa luati aceasta decizie acum", a spus Franks. El a precizat ca pentru fundamentarea unei asemenea decizii este bine sa se vada cum evolueaza economia in urmatoarele sase luni. Franks a reiterat ca exista investitori straini care urmaresc indeaproape politicile implementate intr-o tara si predictibilitatea politicilor, iar FMI este privit ca un garant.