Guvernul va modifica procedurile de stabilire a pretului de oferta propus la vanzarea societatilor comerciale. Totodata, vor fi introduse noi reguli de calcul, aplicate in functie de numarul de actiuni detinute de stat si de situatia pe bursa a societatilor.
Pretul de oferta, propus de stat in oferta de vanzare sau in prospectul de oferta publica, reprezinta pretul de pornire al licitatiei sau pretul inclus in ordinul de vanzare afisat pe piata, in cazul vanzarii prin licitatii electronice pe pietele de capital. Legislatia in vigoare prevede ca pretul de oferta propus de stat trebuie sa fie egal cu cea mai mare dintre valorile calculate pe baza mediei cotatiilor inregistrate in ultimele 12 luni calendaristice pe o piata reglementata, pe baza datelor financiare furnizate de societate. Regula de stabilire a pretului de oferta va fi modificata insa prin noi proceduri care vor tine cont atat de tranzactionarea pe bursa a actiunilor societatii, cat si de numarul actiunilor detinute de stat, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
In cazul societatilor inchise sau ale caror actiuni sunt retrase de la tranzactionare si la care statul detine mai mult de 33% din totalul actiunilor, pretul de oferta va fi egal cu cea mai mare dintre valorile calculate doar pe baza datelor financiare comunicate de administratorii societatii comerciale si a valorii nominale a actiunilor.
Pentru societatile ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare si la care statul detine cel mult 33% din totalul actiunilor, pretul de oferta va fi egal cu cea mai mare dintre valorile calculate pe baza mediei cotatiilor din ultimele 12 luni calendaristice si a valorii nominale a actiunilor.
In cazul societatilor inchise sau ale caror actiuni sunt retrase de la tranzactionare si la care statul detine maximum 33% din totalul actiunilor, pretul de oferta va fi egal cu valoarea nominala a actiunilor.

Conditii de participare la licitatii

Procedura aplicata in prezent va fi mentinuta numai pentru societatile ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare si la care statul detine mai mult de 33% din totalul actiunilor. In aceasta situatie, pretul de oferta va fi egal cu cea mai mare dintre valorile calculate pe baza datelor financiare comunicate de administratorii societatii comerciale, a mediei cotatiilor din ultimele 12 luni calendaristice si a valorii nominale a actiunilor.
Pretul de pornire al licitatiei nu va putea fi mai mic decat valoarea contabila a activului. Pana in prezent, acest pret putea fi mai mic, mai mare sau egal cu valoarea contabila a activului.
Pentru a participa la negocierile cu statul pentru preluarea unei societati comerciale, potentialii cumparatori vor avea dreptul sa prezinte scrisori de bonitate financiara eliberate inclusiv de o banca straina cu reprezentanta in Romania sau de o banca straina care are relatii cu o societate bancara romana.
Potrivit acelorasi surse, perioada in care ofertantii trebuie sa depuna documentele necesare participarii la licitatie si sa achite taxa de participare va fi prelungita de la o zi la trei zile lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei.