Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat mai multe variante ale unui proiect de lege privind majorarea impozitelor platite pentru masinile de lux si vile.
Potrivit lui Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, este vorba de autoturismele cu o capacitate mai mare de 2.000 de centrimetri cubi si de imobilele cu suprafete de peste 100 de metri patrati.

„Daca vorbim de masini, va pot spune ca este vorba de o crestere substantiala. E anormal ca cei cu masini de chiar 5.000 sau 6.000 de centimetri cubi sa plateasca un impozit modic, de cateva sute de lei“, a explicat Popescu, citat de Mediafax.
El a aratat ca modelul este aplicat atat in Statele Unite, cat si in tarile din Uniunea Europeana. „Consider ca este o distributie corecta a poverii fiscale, conform cu ceea ce se intampla si in alte tari. Atunci cand vrei sa ai o masina puternica, trebuie sa platesti si un impozit pe masura“, a adaugat Popescu. Potrivit unor prime variante de calcul, luate in discutie de minister, masinile cu cilindreea de peste 2.000 sau 2.500 de centrimeti cubi ar putea fi impozitate cu pana la 10 - 15 milioane de lei.

Nici vilele nu vor scapa de impozite mari

In ceea ce priveste impozitele pe locuinte, Finantele au propus un sistem de impozitare progresiv pentru toate spatiile mai mari de 100 de metri patrati. Astfel, cota de impozit va creste in functie de suprafata construita. In prezent, impozitele pe cladiri sunt calculate luandu-se in considerare zona in care se afla, daca situarea este in mediul rural sau urban si in functie de tipul de constructie si de suprafata ei desfasurata. Impozite majorate platesc doar posesorii de case de vacante sau cei care detin amenajari de lux, cum ar fi piscinele. Astfel, cei care detin a doua casa platesc un impozit majorat cu 15%. Majorarea impozitului creste cu 50% pentru o a treia casa, cu 75% pentru a patra casa si cu 100% pentru a cincea casa. In opinia celor de la Finante, acest sistem de impozitare este inca nedrept deoarece in cele mai multe cazuri cei care detin un apartament la bloc platesc un impozit cuprins intre 1.000.000 si 2.000.000 de lei, iar cei care detin o vila cu suprafata de doua-trei ori mai mare nu platesc mai mult de 3.000.000 de lei pe an. Astfel, prin noua impozitare se va putea corela mai bine averea unora cu valoarea impozitelor.
Ionut Popescu s-a aratat pregatit sa promoveze in Guvern noua lege, afirmand ca, teoretic, actul normativ ar putea fi aprobat chiar saptamana viitoare.
Intrebat de Mediafax care sunt exact noile taxe si impozite, oficialul MFP nu a dorit sa furnizeze detalii privind cuantumul noilor impozite, argumentand ca exista mai multe variante, pe care le va face publice numai dupa adoptarea unei decizii finale.