Guvernul japonez a anuntat, luni, un program de relansare de cel putin 20 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei si combaterea efectelor aprecierii yenului.
"Guvernul si premierul sunt constienti de necesitatea unor masuri pentru combaterea efectelor aprecierii yenului si limitarea consecintelor asupra pietelor", a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Hirofumi Hirano.
Aceste masuri vizeaza anul bugetar 1 aprilie 2009-31 martie 2010 si reprezinta cel de-al doilea program de relansare al autoritatilor nipone, dupa cel de 115 miliarde de euro adoptat de parlament in luna mai. Din primul program au mai ramas 20 de miliarde de euro.
Pentru incurajarea cererii interne, guvernul ar putea prelungi pana in decembrie 2010 o schema prin care acorda prime celor care renunta la televizoarele si aparatele de aer conditionat vechi pentru cumpararea unora noi, cu un consum de energie mai scazut.
Economia Japoniei a revenit pe crestere in al doilea trimestru, dupa 12 luni de recesiune profunda. Autoritatile se tem ca relansarea ar putea fi incetinita de aprecierea yenului in raport cu dolarul si alte valute importante. Aprecierea monedei nipone afecteaza competitivitatea exportatorilor locali.
Yenul a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul.