Vicepremierul Dan Nica a spus ieri, dupa întâlnirea liderilor PD-L si PSD, ca partidele din coalitie au stabilit ca proiectul de buget sa fie finalizat într-o saptamâna, urmând sa fie transmis parlamentului pentru a fi dezbatut în procedura de urgenta. Dan Nica a spus ca liderii coalitiei au cazut de acord ca guvernul sa achite, cu prioritate, datoriile care au fost realizate în 2008.
Facturile emise pe 31 decembrie 2008 si neachitate, în valoare de 7,7 miliarde de lei, vor fi platite esalonat, pentru a nu bloca economia, primele trei transe urmând sa fie efectuate la sfârsitul acestei luni, în februarie si în martie, a spus vineri ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. „Nu vrem sa blocam economia, sa trimitem lumea în somaj sau sa fim iresponsabili, chiar daca este vorba de facturi ale vechiului guvern“, a declarat Pogea.
Prima plata, în valoare de 600 de milioane de lei, va fi efectuata dupa 25 ianuarie, a doua, de 1,5 miliarde de lei, în februarie, iar a treia, de 900 de milioane de lei, în martie, „cu promisiunea ca orice îmbunatatire a colectarii veniturilor“ ar putea grabi plata facturilor restante, a adaugat ministrul.
El a precizat ca, la un curs de 3,68 lei/euro, la care sunt calculate aceste facturi, suma echivalenta pentru valoarea lor totala este de 2,1 miliarde de euro.
NewsIn