Institutiile galatene chemate in judecata de propriii angajati sau de sindicate pentru diverse probleme salariale si-au facut un obicei din a chema in garantie Guvernul Romaniei. Masura este deopotriva eficienta si convenabila, dind roade in mai toate cazurile.

Cel mai la indemina exemplu este Inspectoratul Scolar Judetean Galati, transformat in tinta de antrenament de Sindicatul Invatamintului Preuniversitar. Nici bine nu a inceput anul si organizatia sindicala a deschis deja peste 20 de procese impotriva inspectoratului, care a contracarat chemind in garantie Executivul.

Institutiile si societatile de interes public au capatat ceva experienta si nu mai doresc sa plateasca oalele sparte de altii. Pina mai ieri acestea trebuia sa cerseasca bani la Centru pentru achitarea drepturilor salariale obtinute de salariati prin hotariri judecatoresti. Acum chemi in garantie Guvernul, si, daca instanta de judecata accepta, Ministerul Finantelor va achita “nota de plata”.

Principiul repetitiei

Magistratii au inteles, la rindul lor, ca degeaba obliga institutiile si societatile de interes public sa le plateasca angajatilor diverse drepturi salariale daca nu exista si fondurile necesare in acest sens. Prin urmare, in cazurile in care balanta se inclina in favoarea salariatilor, instantele obliga Ministerul Finantelor sa aloce sumele necesare din buget pentru achitarea drepturile restante.

“Fenomenul” s-a generalizat, aceeasi metoda fiind aplicata in prezent de Primaria Galati, Consiliul Judetului, Inspectoratul Judetean de Politie si, mai nou, Colegiul Consilierilor Juridici, care cer despagubiri de la stat in eventualitatea in care vor fi “desfiintati” de justitie. Toate procesele de acest gen sint rezultatul greselilor de interpretare a legii, dar si minciunilor servite de reprezentantii ministerelor de resort, cum este cazul primelor de vacanta acordate doar la nivel declarativ, in conditiile in care reglementarea cu pricina a fost suspendata in ultimii cinci ani din lipsa de fonduri.

Executivul a fost transformat in cal de bataie de institutiile publice din Galati, care apeleaza la aceasta varianta de scapare ori de cite ori solicitarile propriilor salariati depasesc bugetul alocat de ministerele de resort.