In ultima perioada toate televiziunile transmit un clip publicitar al companiei canadiene Gold Corporation. O voce calda, hotarata si profesionista afirma ca Romania urmeaza sa castige 4 miliarde de pe urma exploatarii miniere de la Rosia Montana. Clipul nu spune care este profitul estimat pentru Gold Corporation din aceasta afacere.
Gold Corporation nu a obtinut dreptul de extragere a zacamintelor auro-argintifere. Si totusi, aceasta companie investeste intr-un spot de promovare a exploatarii Rosiei Montana.
Este greu de crezut ca o astfel de companie profesionista cum e Gold Corporation nu are ce face cu banii, aruncandu-i pe un proiect oarecare din Romania. In general, in companii precum Gold Corporation, bugetele, mai ales daca este vorba de sume importante, primesc OK-ul dupa o minutioasa analiza a raportului "costuri-beneficii".
Dupa cum este greu de crezut ca OK-ul pentru planul de comunicare al companiei nu s-a dat in urma unor "discutii avansate" cu autoritatile romane.
Astfel stand lucrurile, intrebarea legitima este: "Pana la ce nivel a ajuns Gold Corporation in lobby-ul sau din Romania?".
Evident, intrebarea se refera la decidentii importanti, nu la "licuricii" locali care, din cate se pare, sunt deja "persuadati" de Gold Corporation.
De remarcat faptul ca, decidentii politici au ocolit acest subiect, desi acesta a fost, la un moment dat, o tema importanta de campanie in 2004. Atunci, Adrian Nastase s-a pozitionat ca un adversar al proiectului Rosia Montana, in timp ce Traian Basescu a fost, mai curand, un sustinator al acestuia. In final, si Traian Basescu a recunoscut ca avem de a face cu un "proiect controversat".
La 5 ani de la acele dezbateri, subiectul Rosia Montana revine din nou in atentia publica. Deocamdata doar prin intermediul spotului de promovare al companiei Gold Corporation. Foarte probabil, insa, ca acestei "fezandari" mediatice ai companiei canadiene sa-i urmeze o decizie politica. De altfel, acesta este si unul din scopurile campaniei de comunicare a Gold Corporation.
Care va fi decizia in cazul proiectului Rosia Montana este greu de spus. In vizita sa de la Rosia Montana din vara acestui an, Basescu i-a asigurat pe niste localnici care-l asteptau in fata primariei din Abrud ca "nu a venit degeaba" in aceasta zona.
Ce au vrut sa insemne aceste vorbe, ramane o enigma. In mod sigur, insa, vom avea foarte curand un deznodamant al unui proiect blocat de mai multi ani.
La mijloc s-ar afla o miza uriasa. Dupa unele estimari, la Rosia Montana putem vorbi de 300 tone de aur si aproximativ 1500 de tone de argint. Suficient pentru a crea o presiune formidabila pentru demararea acestui proiect.