Senator Gheorghe Marcu (foto) a sustinut o declaratie politica in Senat, intitulata "Primariile la cheremul Guvernului Boc", pe care o puteti citi in continuare.
'Declaratia mea politica intitulata "Primariile la cheremul Guvernului Boc" vine ca o reactie la decizia Guvernului, de a taia una dintre principalele surse de finantare a autoritatilor locale, anuland prevederile articolului 32 din Legea nr. 273 - Legea finantelor publice locale.
Mai precis, incepand cu data de 1 februarie 2011, autoritatile locale nu mai au la dispozitie cotele defalcate din impozitul pe venit, aferent salariatilor care isi desfasoara activitatea in sediile secundare ale contribuabililor.
De peste 2 ani de guvernare Boc, majoritatea cetatenilor acestei tari nu cunosc decat taieri de salarii, taieri de pensii si scumpiri la intrega gama de produse si servicii. Tot de atata timp, autoritatile locale au fost incarcate cu obligatii diverse, de la administrarea scolilor si spitalelor, pana la plata salariilor profesorilor si medicilor, fara a avea si sursele de finantare, ce au fost taiate prin legea bugetului pe 2011. Nu se mai respecta prevederile constitutionale cu privire la autonomia locala, deconcentrarea servicilor publice si finantarea acestora.
Si dumneavostra, stimati colegi ce sustineti acest guvern, sunteti umiliti prin santajul acordarii sau nu a unor sume de bani pentru colegiile in care ati candidat.
In opinia mea, astazi, in plenul Senatului, prin adoptarea tacita a OUG nr.117 din 2010, se legifereaza un "furt" prin taierea cotelor defalcate din impozitul pe venit, care reprezinta o importanta sursa de finantare pentru comunitatile locale.
Pentru a realiza mai bine penibilul situatiei, va informez ca prin Ordinul nr. 232 din 1 februarie a.c., semnat de Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, aceasta decizie a fost deja luata.
Imi permit sa amintesc foarte succint doar cateva dintre consecintele acestei decizii:
• incepand cu data de 1 februarie 2011, niciun primar, indiferent de formatiunea politica de care apartine, nu va mai fi interesat sa asigure facilitati pentru investitorii care nu au sediul social in respectivele localitati, datorita simplului motiv ca sursa de finantare aferenta cotelor defalcate din impozitul pe venit nu mai ramane in localitate;
• aceasta decizie creeaza multe disfunctionalitati tuturor primariilor care au pe teritoriul lor sedii secundare ale firmelor, deoarece bugetele acestor primarii au fost fundamentate pe venituril care astfel dispar;
• de acum inainte va creste dependenta primarilor de capricile domnului prim-ministru Emil Boc, care poate aloca sau nu bani pentru functionarea respectivelor unitati administrativ-teritoriale dupa bunul plac;
• va creste proportional si dependenta dumneavoastra, domnilor parlamentari, de capriciile domnului Boc in a va onora sau nu promisiunile facute fata de cetatenii care v-au ales.
De aceea, stimati colegi, nu cred ca aceasta procedura de legiferare este intamplatoare, tinand seama de faptul ca in 2012 sunt alegeri, atat locale cat si parlamentare.
Pornind de la acest simplu exemplu, avem imaginea de ansamblu a relatiilor Legislativ - Executiv. Este evident ca Guvernul sfideaza Parlamentul, din moment ce parerea noastra nu conteaza si prezenta in sala de plen devine inutila.'