Actualul Guvern Boc da senzatia ca nu mai poate stapani problemele economice. Se comporta precum Katoblepas. Este un animal care traieste prin Etiopia si care, la un moment dat, se autodevora, incepand cu coada si picioarele. Asta face acum Guvernul Boc, care ne-a dus spre prapastia economica pe marginea careia stam acum.
Pe aceasta tema, prof. Stefan Vlaston publica pe ziare.com un articol cu titlul "Opinii: Sindromul Katoblepas", pe care il puteti citi in continuare.
'"Am cheltuit intr-o veselie, fara sa avem si responsabilitatea de a ne intreba de unde sursele de finantare". N-o spun eu, a spus-o dl presedinte Traian Basescu vineri. De la inaltimea functiei este de presupus ca stie ce vorbeste.
Am mai scris pe subiectul acesta dar lucrurile se acutizeaza pe masura ce dezastrul din alte tari, Grecia, mai nou Portugalia, Spania, Italia, iese la iveala.
O intreaga arhitectura de putere, politica, economica si sociala este pusa in pericol. Statele bogate din Uniunea Europeana nici nu se gandesc sa intretina pe impozitele platite de propriii cetateni inconstienta guvernelor unor tari care ajunsesera sa plateasca propriile cetateni 14-16 salarii pe an, ca in Grecia! Un dezmat incredibil. Fara sa aiba decenta sa se intrebe cine si cand va plati decontul.
Pentru castigarea alegerilor, politicienii din aceste tari, (iar Romania nu este departe de ele, probabil urmeaza la rand), au amanetat viitorul tarilor lor. Daca copiii lor pot trai, bine mersi, in statiuni exotice, pe baza conturilor umflate dintr-o politica economica falimentara, la milioanele de copii si cetateni ai tarilor respective, cine trebuia sa se gandeasca, Dumnezeu?
Mai grav este ca cetatenii nu par sa inteleaga ce se intampla cu ei. In Grecia sunt demonstratii aproape zilnice pentru continuarea platii unor salarii fara nicio acoperire in resursele tarii.
Iar cu imprumuturile ne-am cam lamurit. Actuala criza, inca neterminata si neexplicata suficient, s-a produs datorita filozofiei traiului pe datorie, fara ca beneficiarii creditelor sa se intrebe daca si cand pot sa le restituie.

Scadenta vine cand nu te astepti

Romania este si ea datoare cu aproape 50 de miliarde de euro, fara perspectiva de a le plati la timp si fara sacrificarea traiului cetatenilor sai. Nu e foarte mare, daca ar exista resursele necesare rambursarii creditelor, plus dobanzi.
Intr-o situatie similara Ceausescu a vandut mancarea romanilor ca sa plateasca datoriilor. Acum nici mancare nu avem sa vindem, ca mancam din importuri.
S-a creat deja un cerc vicios. Banii merg in consum, in pensii si salarii, nu in investitii aducatoare de crestere economica. In felul acesta resursele financiare ale statului scad, nu cresc. Nu degeaba zice guvernatorul Mugur Isarescu sa ne hotaram: ori pensii si salarii, ori autostrazi, si una si alta nu se poate.
Nu vezi pe nimeni de la sindicate, functionari publici, profesori, medici sa accepte ideea ca poate nu mai sunt bani pentru cresteri de salarii, sau chiar pentru achitarea celor existente. Toata lumea tipa la guvern sa faca rost de bani, ca de aia e guvern.
Desigur ca sunt de inteles. Politicienii conducatori au "palmat" banii de la privatizari, in cel mai bun caz i-au folosit ca mita electorala. Salarii nesimtite pentru cei de la putere, contracte frauduloase cu statul, agentii sinecuri pentru clientele politice, toate la un loc ne-au dus spre prapastia economica pe marginea careia stam acum.
Ce inseamna "statul" pe care-l blamam tot timpul? Ce sa insemne, o gasca de demnitari cu carnet de partid care, stiindu-se vremelnic la putere, (spre deosebire de comunisti, care se credeau vesnici), au pus mana pe tot ce puteau apuca, crezand ca este suficient pentru a-si asigura, lor si copiilor lor, un trai decent pana la adanci batranete.
Doar ca scadenta vine cand nu te astepti. Demonstratiile de strada si luptele de la Atena ar trebui sa-i cutremure pe guvernantii din Romania.
Si ca sa ceri sacrificii trebuie sa le incepi cu tine, presedinte de tara, premier, ministru, demnitar. Nu sa te lafai in masini de lux, nu-ti prevezi pentru 2010 salarii de milioane de euro.
Actualul Guvern Boc da senzatia ca nu mai poate stapani "balaurul" economic.
Se comporta precum Katoblepas. Este un animal care traieste prin Etiopia si care, la un moment dat, se autodevora, incepand cu coada si picioarele. Asta face acum Guvernul Boc.'