Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: "Cine abandoneaza agricultura romaneasca?".

Zilele trecute, citeam o analiza din care reiesea ca, in Romania, in jur de un milion de hectare de teren arabil sunt neutilizate, devenind ceea ce, in limbaj popular, se numeste parloaga. Cu alte cuvinte, din suprafata arabila a Romaniei, care este de 9,4 milioane de hectare, un milion de hectare raman necultivate.
Daca lasam cifrele, niciodata satisfacatoare pentru orgoliul nostru de fost ,,granar al Europei", si aruncam o privire asupra realitatilor din mediul rural, vedem imediat ca perspectivele de dezvoltare a agriculturii in Romania nu sunt deloc optimiste. Abandonarea agriculturii are cateva cauze, pe care toata lumea le stie, dar pe care cei indreptatiti sa ia masuri le ignora. In mediul rural, vorbim de o populatie aflata intr-un proces accelerat de imbatranire si, totodata, de o lipsa de motivatie a tinerilor. Aceasta generatie, chiar daca locuieste in rural, tot la oras isi cauta de lucru. Un al doilea motiv tine de preturile extrem de mari pe care le implica prestarea de servicii de mecanizare in agricultura. Taranul este norocos daca isi recupereaza din recolta macar banii cheltuiti. In acest an, lovitura de gratie este data de cresterea excesiva a pretului la motorina, care aproape va dubla costurile pentru lucrarile mecanizate unui hectar de teren agricol. Sa mai vorbim de sistemele de irigatii distruse sau de terenurile vandute de tarani si cumparate doar pentru a gaja imprumuturi bancare? Constatam, si in aceasta primavara, ca politicile de dezvoltare nu sunt deloc in masura sa relanseze agricultura romaneasca intr-un ritm care sa ne permita, peste cativa ani, sa vorbim si de o bunastare a taranului roman.
Agricultura romaneasca este in colaps iar motivele reale sunt cele de mai sus, nicidecum cele enuntate de filosofii de birou sau de supermarket, complet rupti de realitatea cotidiana, care spun ca taranii sunt lenesi si asta e cauza pentru care nu isi mai lucreaza pamantul.
In agricultura romaneasca, supravietuieste cine poate sau cine are noroc. Guvernul dovedeste, inca o data, diletantism, decidentii in domeniu fiind pusi sa poarte palarii mult prea mari pentru capetele lor. In concluzie, agricultura romaneasca nu este abandonata de tarani, ci chiar de cei care ar trebui sa-i ofere atentia de care are nevoie.