Proprietarii vor primi intre 3 si 25 euro/mp de teren ca despagubiri pentru cele 42,6 hectare afectate de infrastructura rutiera si feroviara. Unii dintre proprietari sunt nemultumiti si spun ca vor merge in instanta.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a facut ieri publice, la solicitarea GdS, preturile estimative oferite ca despagubiri proprietarilor de terenuri din zona podului Vidin-Calafat, care vor fi expropriati pentru construirea infrastructurii feroviare si rutiere care va face legatura cu Bulgaria. Pe categorii de teren, preturile stabilite de MTI sunt urmatoarele: teren extravilan arabil, cultura de camp - 3 euro/mp, teren extravilan cu vii pe rod - 7 euro/mp, teren extravilan cu livezi pe rod - 7 euro/mp, teren intravilan cu vii pe rod - 10 euro/mp, teren intravilan, zona periferica a orasului, fara utilitati - 10 euro/mp, teren intravilan, zona C de oras, cu utilitati - 25 euro/mp. "Suma estimata este de 991.614 lei (230.000 de euro) si este alocata de la bugetul de stat, prin bugetul MTI, in limita prevederilor anuale aprobate cu destinatia cheltuieli aferente costurilor neeligibile incluse in planul de finantare a memorandumului de finantare, convenite intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana", se arata in informarea MTI. Cu alte cuvinte, banii sunt pentru despagubiri. In ceea ce priveste proprietarii de imobile din zona afectata, valoarea despagubirilor va fi "estimata in baza rapoartelor de expertiza intocmite de experti autorizati si va fi inscrisa in proiectul de hotarare de guvern care se va elabora", mai informeaza MTI.

Terenurile de la pod, zona strategica

Trebuie spus ca, potrivit Primariei Calafat, vor fi afectate de lucrari 42,6 hectare de teren, cu 242 de pozitii. Dintre acestea, 24 apartin consiliului local, una - Romsilva, iar alte 217 - persoanelor private. Proprietarii de terenuri si primaria nu au primit insa oficial din partea MTI oferte de cumparare pana acum. Din Studiul de Fezabilitate (SF), realizat de Iptana SA Bucuresti, suma estimata pentru exproprieri ar fi de sase milioane de euro, ceea ce ar duce la un pret mediu de 14 euro/mp. Preturile pe care MTI le va oferi proprietarilor ar putea aduce exproprierile in instanta, deoarece unii calafeteni sunt nemultumiti de ele. "Am livada pe rod in zona viitorului pod, iar 8.500 mp vor intra in zona de despagubiri. Vreau sa vand cu 15-20 euro/mp, atat sunt evaluarile in zona. Cineva a pus gaj la banca o bucata de teren in acea zona, iar evaluarea a fost de 30 euro/mp. Suma pe care o spuneti este mica, foarte mica. Zona este foarte aproape de oras, vor fi procese in instanta", a spus Ion Tascovici, proprietar. In zonele adiacente garii feroviare sau soselei Craiova - Calafat, terenurile sunt scoase la vanzare cu preturi peste cele date de guvern. "Am teren la intrarea in Calafat dinspre Golenti, la sapte-noua kilometri de viitorul pod. Am inteles ca in zona va fi viitoarea gara catre Bulgaria, de aceea pretul este de 15 euro/mp de teren", a declarat Aurel Lungu, unul dintre proprietari. "Am terenuri la doi kilometri de zona care va fi expropriata. La o deschidere de 50 de metri, pretul de vanzare este de 12 euro/mp, negociabil", a afirmat, la randul sau, Alexandru Danila, alt calafetean care si-a scos la mezat terenul.