De cele mai multe ori primim ca rest de la comercianti o guma de mestecat sau o bomboana. Desigur ca toti credem ca este o incercare a comerciantului de a strange un ban in plus, dar de cele mai multe ori acest tip de rest este ca urmare a crizei de monede.
Potrivit celor de la Ghiseul Bancar, criza de maruntit nu este un fenomen nou, el a aparut de mai multe ori pe parcursul ultimilor ani, mai cu seama in perioada in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trecut la leul nou si intreaga masa monetara a fost schimbata.
Ghiseul Bancar il citeaza pe consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu, care a declarat ca exista suficient maruntit, insa o buna parte din acesta ramane la populatie ti nu se mai intoarce la banci. ˝Multe monede se duc in putculitele copiilor iar altele se pierd˝, a explicat Vasilescu.
Odata cu trecerea la leul nou, Banca Nationala a pus in circulatie aproximativ 2.500 de tone de moneda de metal, cee ce reprezinta cam 45 de monede pentru fiecare roman. Conform statisticilor BNR, 1,5% din acest maruntit s-a intors in banci, adica jumatate din necesarul de moneda. Asta insemna ca BNR va trebui sa mai bata moneda.
Mai trebuie spus ca Protectia Consumatorilor atrage atentia comerciantilor care dau ca rest produse, ca aceasta inseamna vanzare fortata ti este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 ti 10.000 de lei noi.