Incepind cu 1 octombrie angajatorii vor fi obligati sa intretina si sa verifice periodic echipamentele si dispozitivele destinate prevenirii si eliminarii pericolelor la locul de munca, in scopul protejarii salariatilor.

In hotarirea adoptata de Guvern in cursul acestei saptamini si care va intra in vigoare de la 1 octombrie sint stabilite cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca, transpunindu-se normele europene in domeniu, respectiv Directiva 1989/654/CEF. Astfel locul de munca este definit ca locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii sau orice alt loc din aria unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii. Pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor angajatorul are o serie de obligatii, cum ar fi : caile de acces ce conduc spre iesirile de siguranta si iesirile propriu-zise sa fie pastrate in permanenta libere; sa fie realizata intretinerea tehnica a locului de munca si a echipamentelor si dispozitivelor, iar orice neconformitati constatate si susceptibile de a afecta securitatea si sanatatea lucratorilor sa fie corectate cit mai repede posibil; locul de munca, echipamentele si dispozitivele sa fie curatate cu regularitate pentru a asigura un nivel de igiena corespunzator; echipamentele si dispozitivele de securitate destinate prevenirii sau eliminarii pericolelor sa fie cu regularitate intretinute si verificate.

Angajatii, instruiti

Potrivit actului normativ, angajatii care muncesc in conditii de izolare trebuie sa fie informati in legatura cu manevrarea echipamentului de munca si starea acestuia (fiabilitate si accesibilitate), riscurile de accidentare si modul de actiune in caz de aparitie a acestora, comportamentul adecvat in cazul producerii unei avarii sau al aparitiei unei situatii critice, utilizarea echipamentului individual de protectie, primul ajutor, utilizarea sistemului de supraveghere si de legatura cu exteriorul. "In intocmirea normei generale de protectie a muncii, s-au luat in considerare prevederile directivelor europene privitoare la sanatatea si securitatea in munca. Acum fiecare directiva europeana este adoptata de catre Guvern ca un act normativ, toate acestea urmind sa intre in vigoare de la 1 octombrie, odata cu Legea nr. 319 privind securitatea si sanatatea in munca", ne-a declarat inspectorul sef adjunct al ITM Galati, Viorel Dumitru. Potrivit aceleiasi surse, prevederile actelor normative adoptate de catre Executiv si care transpun directivele Uniunii Europene contin aproape aceleasi prevederi cuprinse in norma generala de protectia muncii.