Marii producatorii de griu din judet se gindesc tot mai serios sa renunte la infiintarea acestei culturi, in conditiile in care nu reusesc sa-si mai acopere nici macar cheltuielile de productie. Depozitarii dau vina pe Guvern pentru mentinerea artificiala a unui tarif scazut la griu, in incercarea de sustinere a actualului pret al piinii. Procesatorii doresc un singur lucru: sa obtina un griu de calitate la cel mai mic pret posibil.

"Nu vrem sa se mai faca protectie sociala pe banul taranului"

De departe, cei mai nemultumiti de actualul mers al lucrurilor pe piata griului sint producatorii, care nu mai vor sa auda de cultivarea acestui produs. Loviti in acest an si de calamitati, producatorii galateni de griu se vad acum nevoiti sa-si vinda o parte din recolta ca griu furajer, pe care li se ofera un pret mult mai mic decit cel obtinut pentru un produs agricol de calitate. Ion Bujor, presedintele asociatiei Agrocov, care administreaza o suprafata agricola de peste 5.000 ha, considera ca piata griului nu functioneaza corect, in conditiile in care anul trecut pretul la acest produs ajungea la 4.500 lei/kg, in timp ce in acest an nu sare de 3.000 lei/kg. "Statul are o mare parte din vina in toata aceasta situatie, pentru ca, in loc sa ne ajute, nu face altceva decit sa ne dea in cap. Cum poti sa privesti lucrurile altfel, cind ministrul Agriculturii vine si spune ca griul nu se va vinde cu un pret mai mare de... Depozitarii si procesatorii atit asteapta. Pai, pretul ori il face piata, ori il face cineva de la centru. Nu mai vrem sa se faca protectie sociala pe banul taranului", sustine Ion Bujor.

Ne asteapta vremuri grele

In prezent piata agricola interna este protejata de taxele vamale care se aplica produselor importate, insa odata cu aderarea la UE aceste taxe vor disparea, iar pretul griului va fi acelasi în întreaga Uniune. Desi exista cadrul legal care ar fi trebuit sa se aplice începînd cu anul 2005, din lipsa de fonduri Guvernul nu a utilizat mecanismul de interventie pe piata griului, intentionind sa il aplice din 2006. "Pretul mediu pentru un kilogram de griu pe care îl oferim în acest an producatorilor este de 3.000 de lei. Este un pret mic, daca ne raportam la pretul anului trecut, cind am achizitionat griu la un pret de 4.000-4.500, dar este un pret normal daca ne raportam la pretul de pe piata mondiala (100-110 USD/to). Consider ca este necesara aplicarea unor strategii guvernamentale pentru a sprijini sectorul agricol în scopul cresterii eficientei acestuia. Producatorii agricoli trebuie sa înteleaga ca Galmopan SA nu poate sa intervina pe piata achizitionînd griul la un pret mai mare, atit timp cit pretul la faina este în jur de 5.700 lei, iar pretul la piine este 11.500 lei pe kg", ne-a declarat Doru Resmerita, administratorul unic al societatii Galmopan.

Agricultura, un sector neviabil

Pentru a-si putea acoperi cheltuielile de productie, producatorii au estimat ca pretul la griu ar trebui sa fie de minim 5.500 lei/kg, insa este de domeniul evidentei ca nimeni nu le va oferi un asemenea tarif. "Am 8.000 tone de griu. Am discutat recent cu un procesator vizavi de pretul de achizitie al griului si mi-a spus ca nu imi poate oferi mai mult de 3.000 lei/kg. La pretul asta nu il vind, fie ce-o fi. Astept cu el in depozit pina va mai creste pretul", afirma presedintele asociatiei Agrocov. Producatorii galateni sint in egala masura suparati si pe autoritati, pentru ca au vindut depozitele la straini iar acestia le aplica de fiecare data aceeasi strategie: "ori imi vinzi mie griul si nu iti percep taxe, ori il vinzi altcuiva si trebuie sa platesti". "In felul asta, mai trebuie sa aduci bani de acasa ca sa te achiti de obligatiile fata de ei. Oamenii sint dezamagiti. Eu ma gindesc serios sa ma apuc de altceva", spune Ion Bujor. Multi se gindesc sa investeasca in zootehnie, dar si in unitati alimentare, pentru a-si putea desface produsele. Pentru a-si pune in practica ideile au nevoie de sume substantiale, de ordinul sutelor sau chiar milioanelor de euro, bani ce pot fi obtinuti doar prin creditare. Bancile refuza insa constant sa acorde credite producatorilor agricoli, chiar daca se gasesc bunuri care ar acoperi valoarea acestora. Motivul: agricultura nu este viabila. Si uite asa ne intoarcem de unde am plecat.

Pretul piinii, o problema politica

Depozitarii paseaza problema produsului finit, piinea, in curtea guvernantilor, pe care ii considera responsabili de problemele cu care se confrunta in prezent producatorii de griu. Directorul societatii "Viitorul", Vasile Nepotu, care detine doua silozuri cu o capacitate totala de depozitare de 5.000 de tone, ne-a declarat ca actualul pret al piinii ii impiedica pe depozitari, dar si pe procesatori sa le ofere mai mult producatorilor pentru griul obtinut. "Nu e treaba celor care se afla la putere sa stabileasca pretul piinii. Din cauza pretului mic la griu eu nu pot majora pretul la piine. Eu sint si morar, calitate in care pot spune ca pretul piinii nu se raporteaza la piata. Acesta este motivul pentru care nu le putem oferi producatorilor de griu un pret mai bun. Sintem siliti politic sa mentinem un pret mic. Sintem constienti de necazurile producatorilor de griu, insa avem miinile legate", afirma Vasile Nepotu. In acelasi timp, acesta recunoaste practica de care producatorii de griu s-au plins de atitea ori: "ne vinzi griul, nu platesti nimic, il vinzi la altcineva, suporti costurile".

Fiecare cu nemultumirile lui

Nici morarii nu sint mai entuziasmati decit producatorii de griu in privinta situatiei de pe piata griului. O parte a acestora considera, ca si depozitarii, ca pretul piinii este mentinut artificial de guvernanti, lucru care ii va duce in final la sapa de lemn. "Pe noi ne termina societatile care aduc faina din alte judete, de la Bucuresti, Constanta, Calarasi sau Bacau. Pretul real al griului ar trebui sa fie 5.000 lei/kg si nu 3.200-3.500 lei/kg. Pornind de la aceasta realitate si adaugind si scumpirea utilitatilor, cum e cazul energiei electrice, pot spune ca pretul real al fainei ar trebui sa fie 6.000-6.200 lei/kg. Cum sa mentii insa un asemenea pret, cind ei aduc faina din afara judetului cu 5.700-5.800 lei/kg. Cred ca autoritatile locale ar trebui sa se implice pentru eliminarea acestora. Se vorbeste de mentinerea pretului la piine pentru ca ar fi scazut pretul griului. Nu se spune insa nimic despre cresterea pretului energiei si amelioratorilor", sustine Ionel Hrisca, care detine o moara in localitatea Sivita si doua brutarii in Galati. Motivele amintite i-au fortat pe brutari sa reduca capacitatea de productie cu un sfert, lucru care i-a afectat in final tot pe producatorii de griu. Siliti sa mentina un anumit pret la faina, morarii au achizitionat mai putin griu de pe piata...

Infloreste comertul ilicit cu piine

Una dintre marile probleme cu care se confrunta piata galateana de profil la ora actuala o reprezinta producerea si comercializarea ilicita a fainii si piinii. Datele privind consumul de piine pe cap de locuitor si productia raportata indica un procent de pina la 50% din piinea comercializata care este neînregistrata de catre producatori. Conform unor calcule estimative, valoarea piinii comercializate fara documente legale ar depasi 10.000 de miliarde de lei anual. Desi autoritatile locale au intreprins mai multe demersuri in scopul diminuarii acestui comert ilicit, ele nu au avut pina acum rezultatele scontate. In alta ordine de idei, procesatorii apreciaza ca actualul pret al piinii este mult prea mic in raport cu cheltuielile efectuate, spre deosebire de consumatori, in special cei din paturile sarace ale populatiei, care se plaseaza pe o pozitie diametral opusa.

"Atit guvernantii, cit si consumatorii trebuie sa înteleaga ca pretul piinii este ridicol de mic. Din valoarea de 5.000 de lei a unei franzele, 950 de lei reprezinta TVA, iar din restul de 4.050 lei trebuie sa supravetuiasca comerciantii, producatorii de piine, morarii, depozitarii si producatorii de griu", sustine administratorul unic al Galmopan SA.

Parerile sint impartite

Nu toti producatorii de griu sint dispusi totusi sa renunte la aceasta cultura. Este si cazul asociatiei "Petru Rares" Cuca, al carei presedinte, Gheorghe Negrea, afirma ca nu va abondona cultura de griu, desi acesta recunoaste ca lucrurile nu au mers niciodata mai prost decit in acest an. "Am cheltuit pina acum 14 miliarde de lei pentru toate lucrarile la griu. Nu am incasat pina in prezent nici un leu. Am o parte din griu dat la un procesator, care mi-a dat in schimb bilete la ordin. Nu dispun de nici un ban ca sa pot achitiona ingrasaminte chimice. Niciodata nu s-a mai intimplat asa ceva", afirma Gheorghe Negrea. Producatorii sint ingrijorati ca nimeni nu este dispus sa cumpere griu in acest an, indiferent de pret. Acestia se tem ca nu vor mai putea sa efectueze decit o parte din lucrarile specifice, stare de fapt care se va reflecta destul de serios in productia de anul viitor.

Nu mai mult de 3.500 lei/kg

La nivel national situatia este in linii mari aceeasi. Producatori nemultumiti de pretul griului, nevoiti acum sa vinda o parte din recolta la un tarif si mai mic, intrucit nu intruneste standardele de calitate. Secretarul general al Patronatului Angrosistilor Depozitari de Cereale din Romania (PADCR), Ion Scurteli, ne-a declarat ca producatorii nu trebuie sa se astepte in acest an la un pret mai mare de 3.500 lei/kg. Si asta pentru ca productia de griu, estimata la circa sapte milioane de tone, dar si calitatea produsului ar limita destul de drastic cresterea pretului. Producatorii de griu contesta cifra amintita, pe care o considera ireala si sustin ca vehicularea ei are un singur scop: mentinerea unui pret cit mai scazut la griu.

Vinzarea de griu la negru, legalizata

Nu pot fi scosi din ecuatie nici concurentii externi, cum e cazul Ucrainei si Rusiei, care produc un griu extrem de ieftin. Secretarul general al PADCR crede ca Guvernul va introduce pe piata o cantitate apreciabila de griu din recolta trecuta, estimata la circa un milion de tone, ce ar insemna inca o lovitura pentru producatorii autohtoni. Potrivit aceleiasi surse, singura sansa pentru acestia din urma este reprofilarea pe culturi mai profitabile si abandonarea treptata a griului. Ion Scurteli considera insa ca producatorii de griu sint dezavantajati si de hotarirea Guvernului de a permite procesatorilor sa achizitioneze griu fara certificat de calitate de pe piata neagra pentru panificatie, situatie care, in opinia acestuia, exista si la Galati. In acest mod, are de suferit si producatorul, dar si consumatorii.