Persoanele interesate sa acceseze fonduri europene au de trecut mai multe "teste" pana la obtinerea banilor. De la modul de completare a cererii de finantare la pregatirea dosarului pana la corelarea intre obiective, activitati si implementarea proiectului, toate cantaresc destul de greu in fata autoritatilor europene.
Reprezentantii firmelor de consultanta spun ca multe dintre probleme apar ca urmare a lipsei informatiilor despre fondurile europene si a calitatii acestora. Informatiile despre fondurile structurale sunt putine, ajung cu greu la posibilii solicitanti si de multe ori sunt trunchiate sau incorecte, spun specialistii firmelor de consultanta. Limbajul specific este o alta problema pentru cei care nu au cunostinte in domeniu, la care se adauga documentatia stufoasa ceruta pentru depunerea proiectului. Se ajunge la situatii in care oamenii renunta sau risca totusi, dar nu obtin finantarea deoarece nu pot "vorbi" pe intelesul evaluatorilor atat de bine pe cat o fac altii.
In ceea ce priveste completarea cererii de finantare, pe lista de greseli se afla detalierea insuficienta a obiectivului proiectului sau a nevoilor pe care le rezolva. Lipsa corelatiei intre obiectivul proiectului, activitatile si rezultatele prevazute este o greseala fatala. Consultantii spun ca trebuie respectate cu sfintenie anumite reguli: orice proiect are un obiectiv pentru realizarea caruia trebuie derulate anumite activitati; fiecare activitate derulata conduce la obtinerea unui rezultat, iar rezultatele cumulate conduc la atingerea obiectivului. Astfel definirea mai multor obiective in locul unuia singur sau omiterea unor activitati obligatorii (exemplu: promovarea proiectului, diseminarea rezultatelor) duc la respingerea proiectului. Un proiect, chiar daca este bine scris si raspunde nevoilor beneficiarului, nu va primi finantare daca nu este prioritar pentru zona respectiva, avand in vedere faptul ca banii sunt alocati pentru anumite sectoare. Odata aprobat proiectul se impune grija maxima pentru punerea acestuia in aplicare. Orice eroare poate duce la stoparea finantarii si chiar la obligativitatea returnarii banilor.
Consultanta nu ofera garantii
Capacitatea benefiarului de a contribui cu fonduri proprii este un element esential, avand in vedere ca fondurile europene nu acopera 100% din totalul costurilor. Intrebarea este daca un proiect realizat de o firma de consultanta va primi, cu siguranta, aprobarea. O firma de consultanta poate oferi ajutor pentru intocmirea unui dosar de finantare foarte bun, cu sanse reale de finantare, dar nimeni nu poate oferi garantii de 100%. Altfel spus, firma poate garanta doar ca proiectul este eligibil, dar aceasta nu inseamna automat ca va fi si aprobat deoarece pot exista proiecte care raspund mai bine obiectivelor programelor operationale. Criteriile dupa care se alege o firma de consultanta tin seama de experienta pe alte programe europene si apoi de gradul de reusita in implementarea proiectelor.