Personalul auxiliar de la instantele galatene ar putea declansa noi actiuni de protest alaturi de colegii de breasla din tara, dupa ce Ministerul Justitiei a amanat "sine die" marirea schemelor de personal si nu a platit diferentele salariale castigate in justitie.

Conform reglementarilor in vigoare, un grefier care activeaza la Curtea de Apel nu poate intra intr-o sedinta de judecata cu mai mult de 25 de dosare, la Tribunal cu mai mult de 40 de cauze, iar la Judecatorie cu maxim 60 de procese. E suficient sa dam exemplul Judecatoriei Galati, unde grefierii si judecatorii au fost nevoiti sa intre in sedinte si cu cate 200 de procese, ca sa tragem concluzia ca legea nu se poate respecta fara o marire substantiala a schemelor de personal atat la grefieri, cat si la magistrati.

"Noi am tot adus aceasta problema in justitie, dar nu s-a facut nimic. Nu poti lucra intr-un asemenea ritm. Nu va mai spun ca nu se platesc ore suplimentare. Se da recuperare, dar cand sa-ti iei zilele libere cand muncesti de dimineata pana seara si tot nu termini ce ai de facut?", ne-a declarat Lucia Basso, presedinta Sindicatului Grefierilor Galati.

Hotararile judecatoresti nu se respecta

Desi exista zeci de hotarari judecatoresti pronuntate numai de instantele galatene, prin care Ministerul Justitiei este obligat la plata unor drepturi salariale restante, pana acum nu s-au achitat decat 30% din sumele cuvenite. In plus, au aparut o serie de probleme la pensionarea aprozilor si a persoanelor care se ocupa de transmiterea citatiilor, toate acestea determinand reactia sindicatelor din justitie, care ameninta acum cu iminenta declansarii unei noi serii de proteste. "De data aceasta nu este exclus sa participam si noi la protest. Vom discuta cu cei din Ministerul Justitiei pentru identificarea unor solutii. Trebuie sa le gasim pentru ca nu mai putem continua sa lucram in aceleasi conditii", sustine presedinta Sindicatului Grefierilor din Galati. Singura problema este ca in momentul de fata sindicatele nu au un partener de discutie, numirea unui nou ministru al Justitiei ramanand deocamdata in ceata, dupa cum se stie.