Lucrarile la gradinitele si cresele din Dolj si Gorj care se vor construi prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii vor incepe cel mai probabil anul viitor. Ministerul Dezvoltarii a precizat pentru GdS ca, in prezent, se deschid ofertele la licitatia organizata in urma cu doua luni.
Gazeta de Sud v-a prezentat ieri situatia licitatiilor pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor din Dolj. Suma alocata pentru cei aproximativ 400 de kilometri de asfalt din judet bate suta de milioane de euro. Deloc de neglijat sunt si fondurile pentru construirea de gradinite si crese, ridicate tot prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program aflat in prezent in faza de organizare a licitatiilor. Dupa modelul aplicat la reabilitarea drumurilor, cand a prins judetele Dolj si Gorj la pachet, ministerul a alocat peste sapte milioane de euro plus TVA pentru aceste obiective.

Gradinite pentru viitoarea generatie?

Anuntul de participare la licitatia pentru desemnarea firmei sau consortiului castigator a fost lansat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice in luna iunie a acestui an. Potrivit anuntului, ministerul a scos la licitatie "lucrari de constructii de cladiri - servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice" a caror valoare estimata este de 29,6 milioane de lei, la care se adauga TVA. Durata contractului este de opt ani, intre septembrie 2011 si decembrie 2019, ceea ce inseamna ca lucrarile pot incepe, de exemplu la anul, dar se pot termina peste sapte ani. Ca si la drumuri, autoritatile au impus criteriu de calificare o cifra minima de afaceri de 29 de milioane de lei pe an in ultimii trei ani, adica sapte milioane de euro, aproximativ cat valoarea lucrarilor licitate.

Conditiile ministerului

Ca sa nu aiba surprize ca ofera un pret foarte mic doar pentru a castiga banii si a subcontracta lucrarea altor firme, ministerul a pus conditie participantilor la licitatie sa prezinte un contract similar privind proiectarea de cladiri "prestat in ultimii trei ani, in valoare de cel putin 35.000 de lei plus maximum trei contracte de executie, prestate in ultimii cinci ani, in valoare de minimum noua milioane de lei. Firma care va castiga licitatia va trebui sa dispuna de finantare proprie sau de un credit bancar pe care il va garanta statul. "Durata contractului de achizitie publica include durata prevazuta pentru proiectarea si executia lucrarilor solicitate si perioada de rambursare a creditului, dar nu mai tarziu de 2020 (...) Perioada maxima de rambursare a creditului este de 7 ani (2013-2020)", se arata in caietul de sarcini al licitatiei. Din cele sapte milioane de euro, valoarea estimata a costurilor de finantare este de maximum 35% din valoarea lucrarilor, ceea ce inseamna putin peste zece milioane de lei plus TVA. De precizat ca aceste costuri de finantare reprezinta dobanzile si comisioanele pe care le va plati statul firmei, care, la randul ei, le va achita bancii finantatoare.

Cat se va construi

Din cele 29 de milioane de lei, peste 16 milioane vor reveni judetului Dolj, iar diferenta de 13 se vor duce in Gorj. Dupa cum reiese din documentatia tehnica, in Dolj, cele mai multe gradinite si crese se vor construi in municipiul Calafat si comuna Negoi - cate doua. In Craiova si alte cateva comune din judet se construieste cate o gradinita sau cresa. In total, in Dolj prin PNDI ar trebui sa fie ridicate de la zero 13 unitati pentru ingrijirea si educarea copiilor. Desi primeste o suma de bani mai mica, Gorjul va beneficia de mai multe constructii, si anume 14. Per ansamblu, cu cele 29 de milioane de lei, ministerul vrea sa construiasca de la zero 27 de gradinite si crese. La un calcul simplist rezulta un cost pe fiecare cladire de peste un milion de lei plus TVA, adica circa 250.000 de euro.

Depindem de vremea buna

Ministerul Dezvoltarii a inceput deja sa deschida plicurile cu ofertele firmelor, dar nu stie cand vor incepe efectiv lucrarile. Intr-o declaratie data GdS, reprezentantii biroului de presa au spus ca, daca va fi vreme frumoasa, executia ar putea incepe in luna octombrie. "In prezent se deschid ofertele, procedura care va mai dura. Data cand vor incepe lucrarile depinde de mai multi factori. Daca nu vor fi contestatii si vremea va fi frumoasa, este posibil sa inceapa in octombrie anul acesta. Daca nu, la anul. Constructiile se vor realiza repede, deoarece sunt structuri modulare, din panouri, nu vor fi din caramida", au declarat reprezentantii biroului de presa ai Ministerului.