De teama ca vor creste preturile, craiovenii alearga sa isi gaseasca o locuinta
Cererea de locuinte a crescut cu 30% in Craiova in aceasta perioada, fata de sfarsitul anului trecut. Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, craiovenii se grabesc sa isi gaseasca o locuinta din doua motive. Pe de o parte, banii alocati pe 2011 de guvern pentru acordarea de garantii la programul "Prima Casa" se apropie de sfarsit. Pe de alta parte, toate stirile despre revenirea economiei, despre cresterea economica ii determina pe oameni sa fie mai precauti si sa se grabeasca pentru a-si cumpara o locuinta, de teama cresterii preturilor in perioada urmatoare.

"Exista o presiune asupra pietei imobiliare"

Din cele doua motive, craiovenii au inceput de cateva saptamani sa studieze piata imobiliara. In acelasi timp, cei mai multi oameni interesati de locuinte doar le vizualizeaza, nu le cumpara imediat.
"Exista o presiune asupra pietei imobiliare in acest moment, dar a crescut doar interesul cu 30%, nu si solvabilitatea, adica finalitatea tranzactiilor", a precizat Cristian Clenciu. Oamenii confirma agitatia. "Ne-am apucat sa cautam un apartament, pentru ca am auzit ca banii pe 'Prima Casa' mai ajung maximum doua saptamani. Am vazut mai multe apartamente, dar nu ne-am decis inca", a spus Mihaela O., din Craiova.

Ultimii bani

Pe 2011 au fost repartizate pe intreaga tara 200 de milioane de euro, din care s-au acordat deja garantii de 101,5 milioane de euro, anunta Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Institutia informeaza ca "toate solicitarile de garantare inregistrate la Fond vor fi aprobate".
Unele banci au terminat deja plafonul acordat pe anul in curs, altele mai au jumatate.
Premierul Emil Boc si bancherii s-au intalnit zilele trecute sa gaseasca solutii. O propunere ar fi ca statul sa garanteze doar jumatate din creditul persoanelor fizice pentru "Prima Casa", iar diferenta sa fie in grija bancii. Bancile vor sa discute care va fi nivelul dobanzilor practicate, al comisioanelor, precum si ce avans va trebui sa mai plateasca oamenii de acum incolo pentru "Prima Casa". Orice decizie s-ar lua, nu este exclusa scumpirea creditului prin "Prima Casa".
In doi ani, s-au acordat garantii de 1,5 miliarde de euro prin "Prima Casa", informeaza FNGCIMM, printr-un comunicat de presa.