Criza financiara din ultimele doua saptamâni a dus la pierderi de 140 de milioane de euro ale cotatiilor principalelor societati din Oltenia. Cele mai mari caderi au fost înregistrate de SIF Oltenia si Alro Slatina. Totodata, acestea sunt si cele mai bine cotate companii oltene pe piata de capital: Alro Slatina - 805 milioane de euro si SIF Oltenia - 129 de milioane de euro.
Cotatiile principalelor societati din Oltenia listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut 140 de milioane de euro în ultimele doua saptamâni din cauza efectelor crizei economice mondiale, care s-au resimtit si pe piata de capital din România. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de SIF Oltenia - 88,4 milioane de euro si Alro Slatina - 48,3 milioane de euro, alta companie care a avut pierderi importante pe piata de capital fiind Electroputere Craiova - 4,9 milioane de euro. Desi a fost criza, trebuie mentionat ca unele companii oltene au crescut usor. Este cazul Automobile Craiova SA, care în perioada 6 - 17 octombrie a câstigat la cotatii trei milioane de euro, sau Avioane SA Craiova - 154.000 de euro în aceeasi perioada. Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a stagnat, dar valoarea de piata a gigantului combinat chimic este de doar 34,4 milioane de euro. Din acest punct de vedere, cea mai scump cotata companie olteana de pe piata de capital româneasca este Alro Slatina - la aproximativ 805 milioane de euro pe 17 octombrie, dupa care urmeaza SIF Oltenia - 129 de milioane de euro la aceeasi data si Automobile Craiova - 94,4 milioane de euro. Cel mai slab cotate sunt Electroputere SA - 7,65 milioane de euro si Avioane SA - 2,16 milioane de euro. 

Evolutia bursei

Valoarea tranzactiilor efectuate saptamâna trecuta la BVB a fost în crestere cu 22,76% fata de perioada precedenta, fiind de 158,09 milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutata de titlurile Petrom SA si de cele ale SIF Oltenia, acestea acumulând 20,22%, respectiv 15,34% din valoarea totala tranzactionata. Cele cinci SIF au însumat 45,72% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat 20,80% din valoarea totala a tranzactiilor. În saptamâna analizata, s-au înregistrat tranzactii cu obligatiuni în valoare de 128.305 lei, cele mai reprezentative din punct de vedere valoric fiind titlurile BCR. Indicii bursieri au înregistrat evolutii bune. Indicele BET a crescut cu 9,29%, valoarea la închidere a acestuia fiind de 3.483,92 puncte, în timp ce indicele BET-FI a câstigat 7,58% - valoarea de închidere a acestuia fiind de 16.353,01. Cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de titlurile Broker Cluj (BRK), care au urcat cu 42,25%, urmate de cele ale Altur SA Slatina (ALT) - care au câstigat 31,46% si de cele ale Energopetrol (ENP) - cu o apreciere de 30,73%. Cel mai mult au scazut actiunile Azomures (AZO), care au pierdut 24,70%, urmate de cele ale Aerostar (ARS) - cu o depreciere de 15,97% si de cele ale Erste Bank (EBS) - care au scazut cu 13,58%.
Au început aprecierile

Saptamâna a fost foarte volatila pe bursa, debutând cu sedinte în care indicii bursieri au urcat pâna la maximul posibil si încheind cu sedinte în care corectiile au avut o amploare destul de mare. La începutul intervalului, preocuparea guvernelor din marile economii pentru pietele financiare a adus un val de optimism pe burse, aprecierile înregistrate pe plan international fiind spectaculoase. Dupa ce în perioada precedenta actiunile listate la BVB au ramas fara cumparare, la începutul saptamânii analizate situatia s-a schimbat, titlurile lichide în special ramânând fara vânzare.
"Entuziasmul de pe pietele externe, unde, de exemplu, indicele DJIA american a consemnat cea mai mare apreciere zilnica din 1933 pâna în prezent, a readus investitorii pe piata autohtona. Acestia au fost atrasi si de preturile foarte mici de tranzactionare ale titlurilor românesti. Setul de stiri din piata a fost însa contradictoriu. Spre finalul saptamânii, informatiile potrivit carora SUA se aflau în recesiune au adus din nou nelinistea pe pietele internationale", a precizat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova. Principalele societati din Oltenia au înregistrat urmatoarea evolutie: SIF Oltenia - 0,8050 lei/actiune (+0,62%), Alro Slatina - 3,92 lei/actiune (+7,40%), Electroputere Craiova - 0,2430 lei/actiune (+5,65%), Automobile Craiova - 18,6 lei/actiune (+24,0%).