*Ciobanii cer sprijin financiar pentru achizitia de berbeci pentru monta

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in colaborare cu Asociatiile crescatorilor de ovine si Autoritatea Veterinara vor demara, in perioada urmatoare, elaborarea unui ghid de bune practici in sectorul de crestere a oilor, se arata intr-un comunicat al Minsterului Agriculturii.
Crescatorii de oi au solicitat formarea unei echipe mixte din reprezentatii MADR, ANSVSA si cei ai asociatiilor crescatorilor de ovine pentru elaborarea unui ghid de bune practici in domeniu care sa defineasca conditiile necesare pentru a avea o ferma autorizata. Este vorba de conditiile de igiena si de bunastare a animalelor pe care trebuie sa le indeplineasca crescatorii in vederea autorizarii fermei. De asemenea, crescatorii de oi au solicitat MADR un sprijin financiar pentru achizitia de berbeci in vederea ameliorarii raselor de carne. Ei vor un sprijin financiar in acesta perioada pentru achizitia unui numar de circa 3.000-5.000 de berbeci, pentru a-si putea asigura mieii pentru anul viitor. In mod normal, aceste tipuri de investitii s-ar putea face prin programul Fermierul, care va fi functional la finele lunii august. O parte din acest buget il putem aloca sectorului de ovine si bovine, iar proiecte pe PNDR vor putea fi depuse abia din septembrie. Crescatorii vor sa achizitioneze deja ca sa aiba berbeci la toamna pentru monta si sa asigure mieii pentru la anul si pentru a putea ameliora si sistemul de crestere al oilor de carne.
Programul Fermierul este doar pentru agricultorii care au ferme inregistrate sau persoane fizice autorizate, iar in acest sector foarte multi lucreaza la negru. In privinta subventiilor alocate in sector, crescatorii de oi vor sa fie mentinut ajutorul de 45 lei pe cap de animal, dar acest lucru depinde de numarul total de animale declarate eligibile pentru plata dupa finalizarea controlului efectuat de ANARZ (Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie). Termenul pentru finalizarea controlului in teren este de 15 septembrie. Conform datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pana la finalizarea campaniei de depunere a solicitarilor pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, 30 iunie, au fost depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) 39.000 cereri de plata pentru un efectiv de 6,5 milioane de capete de ovine si caprine. Fata de campania din 2007, cererile depuse in acest an au fost mai multe cu 3.637, respectiv 1.596.040 capete. Toti proprietarii care au solicitat plata nationala complementara directa sunt obligati sa mentina efectivul pentru care au solicitat prima pe cap de animal in exploatatia in care se gasesc animalele conform datelor inscrise in cererea de sprijin.
Crescatorii de animale ce refuza accesul echipei de control in exploatatie sunt exclusi de la plata, iar proprietarul va fi instiintat prin posta ca cererea este neeligibila. Pot fi primite fonduri pentru animalele identificate, inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor si mentinute in exploatatie pentru control. De asemenea, proprietarii nu trebuie sa aiba datorii la bugetul de stat sau local.