Agerpres informeaza ca Senatul a adoptat, marti, cu 55 de voturi pentru, 49 impotriva si nicio abtinere, proiectul de lege de ratificare a Acordului stand-by cu Fondul Monetar International.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu a sustinut necesitatea ratificarii Acordului argumentand prin faptul ca, fara acesta, am fi ajuns in incapacitate de plata.
El a spus ca Romania era, la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009, cu o predictibilitate redusa pe pietele internationale si, fara acord cu FMI nu ar fi reusit sa-si finanteze deficitul bugetar cu dobanzi cceptabile.
Incheierea unui nou acord se discuta, este de precautie si nu este vorba de un nou imprumut, a mai precizat Ministrul, raspunzand intrebarilor senatorilor.
Reprezentantii opozitiei PSD si PNL au aratat ca se opun ratificarii Acordului si a documentelor aferente acestuia, deoarece nu sunt de acord cu masurile la care Executivul s-a angajat prin intermediul scrisori de intentie.
Senatul este Camera decizionala pentru proiectul de lege privind ratificarea Scrisorii de intentie semnate de autoritatile romane, la Bucuresti, la 16 iunie 2010, actualizata prin scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti, la 29 iunie 2010, aprobate prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 2 iulie 2010 si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane, semnata la 24 aprilie 2009, si prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 4 mai 2009, precum si a Scrisorii suplimentare de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia Consiliului director al FMI pe 21 septembrie 2009.