Pe site-ul www.dw-world.de a aparut articolul "Care este problema Romaniei, in viziunea Stratfor" (Autor: Vlad Mixich.Redactor: Ovidiu Suciu), pe care il puteti citi in continuare.
'Un raport asupra situatiei geopolitice a Romaniei, publicat de fondatorul Stratfor, George Friedman, identifica unele dintre problemele prezente ale Bucurestiului. E greu sa ghiciti care este principala problema a Romaniei, in viziunea Stratfor.
George Friedman atrage atentia asupra legislatiei europene adecvate unui stat dezvoltat dar nu si unuia in curs de dezvoltare, cum e Romania.
Ce ignora Friedman este faptul ca Romania a incercat, vreme de 15 ani, sa-si creeze un ambient economic propice. Fara succes. Si atunci, ca si acum, pentru firmele romanesti evaziunea era alternativa la disparitie. Si atunci, ca si acum, competitivitatea firmelor romanesti pe piata europeana era redusa. Ineficienta a ramas constanta desi modelul legislativ s-a schimbat.
E drept ca normele europene incarca spatele si asa cocosat al firmelor romanesti, dar in acelasi timp obliga la reglementare o piata pana de curand semi-salbatica.
Dracul cel mai negru nu este legislatia europeana, ci mediul fiscal instabil, handicapul unei industrii dezvoltate haotic, a unei agriculturi retardate dar si a resurselor umane slab calificate.
Friedman vede avantajul competitiv al unei populatii "foarte talentate si bine calificate" dispusa sa munceasca pe bani putini, dar ignora multimea de date referitoare la inadecvarea romanilor la realitatile pietei de munca sau faptul ca acea parte talentata si bine calificata emigreaza rapid.
Dar ce mai conteaza datele in fata simpatiei culese de la un public cucerit de o asa caracterizare?
"Problema este ca in centrul UE se gaseste o putere gigantica ce exporta in Romania si este foarte greu pentru Romania sa gaseasca locul in UE unde sa-si vanda bunurile", mai scrie Friedman. Germania este aceasta putere in care fondatorul Stratfor vede principala problema a Romaniei.
Cuprinse de sentimente fratesti, ar trebui firmele germane sa-si reduca activitatea pentru a face loc pe piata UE si romanilor? Friedman nu vede cu ochi buni nici faptul ca o parte din exporturile Romaniei catre Germania sunt operate de companii in proprietate germana. Ce mai conteaza investitiile germane in Romania (sunt cele mai consistente), taxele platite sau romanii angajati in aceste companii? Germania este de vina, prin imperialismul sau economic.
In realitate, lucrurile sunt mult mai nuantate, deficitul economic al Romaniei cu Germania continuandu-si tendinta descrescatoare inceputa inca din 2008. Pe de alta parte, daca Germania domina piata europeana a exporturilor, tot ea este cel mai important contributor la bugetul Uniunii Europene, parte din aceste contributii regasindu-se si in fondurile europene puse la dispozitia Romaniei.
Iata cum, desi indica catre o problema reala a Romaniei, si anume cuantumul redus al exporturilor pe piata europeana, raportul Stratfor vede peisajul in alb-negru, grabindu-se sa identifice vinovatul.
Insa, in ciuda tuturor scaderilor, textul lui George Friedman are o mare calitate. Aduce in atentie monomania Romaniei pentru Occident. Neglijand relatiile sale cu Turcia sau esuand in a-si construi o pozitie solida in fata Rusiei, situatia Romaniei este fragilizata in prezent de absenta unor alternative geopolitice.
Dar nu am ajuns aici din cauza Uniunii Europene sau a NATO, ci datorita inadecvarii noastre la noul rol pe care-l putem juca tocmai datorita apartenentei la UE si NATO.'