Presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedinte al PSD, a declarat, luni, ca ar dori sa fie infiintat in viitorul Guvern un minister al energiei si resurselor care sa elaboreze o strategie nationala in acest domeniu si care sa fie reprezentat in Consiliul Suprem al Aparare a Tarii.
Prezent la deschiderea lucrarilor Forum Invest Energy, Geoana a spus ca in CSAT ar trebui sa fie reprezentat si Ministerul Agriculturii. Potrivit lui Geoana, legea CSAT ar trebui modificata, astfel incat sa prevada introducerea sub aceasta egida a securitatii energetice si a celei alimentare. "Voi propune cooptarea in acest for decizional si consultativ al presedintelui Romaniei a ministerelor energiei si resurselor si agriculturii", a anuntat Mircea Geoana.
El a pledat pentru o strategie nationala in domeniul energiei, care sa devina proiect strategic pentru tara noastra si care sa fie aprobat in Parlament printr-o lege organica, astfel incat sa devina o obligatie pentru mai multe guverne succesive.
Liderul PSD a sustinut ca Romania este, in prezent, o tara "profund risipitoare" in ceea ce priveste consumul energetic, fiind totodata statul cu cel mai scazut indice energetic din punct de vedere al eficientei. Aceasta arata, a completat el, ca "economia Romaniei este cea mai putin competitiva din Europa".
Geoana a atras atentia, de asemenea, ca marii poluatori industriali inregistreaza, in regiune, pierderi pe zona de transport de 27% de emisii poluante. "Trebuie sa ne preocupe reluarea investitiilor pe calea ferata, care sa reprezinta o prioritate pentru Romania. Toata Europa investeste in calea ferata, numai Romania distruge calea ferata", a spus Geoana.
El a mai pledat pentru constituirea unui holding energetic national care sa transforme Romania intr-un jucator regional, precum si pentru dezvoltarea sectorului de energie regenerabila - "Gulerele verzi" - care sa creeze locuri de munca la nivelul standardelor secolului al XXI-lea.
Daca va deveni presedintele Romaniei, Mircea Geoana a precizat ca va veghea ca viitoarea majoritate parlamentara sa desemneze cate "un foarte competent" premier, ministru al Finantelor si ministru al Energiei. Intrebat daca viitorul premier va fi Klaus Iohannis, Geoana a evitat sa raspunda in mod concret, aratand ca "va exista o discutie mult mai serioasa la nivelul actualei majoritati parlamentare de 65%". "Cheia nu este exclusiv la presedintele Romaniei", a adaugat presedintele PSD.