Gazprom intentioneaza sa se implice in proiectul Nabucco privind tranzitul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest. Acesta este anuntul facut la Bucuresti de catre vicepresedintele celui mai mare producator de gaze din lume, Alexander Medvedev, care considera ca investitia necesita resurse importante de gaze. Declaratia poate fi considerata soc, avand in vedere faptul ca acest gazoduct a fost gandit pentru a reduce dependenta statelor europene chiar de gazul rusesc.
Pentru ca proiectul Nabucco sa fie realizat, trebuie sa fie indeplinite cel putin doua conditii, si anume existenta unor resurse de gaze si piata de desfacere pentru aceste gaze, a declarat ieri la Bucuresti vicepresedintele Gazprom. "Daca Gazprom intruneste aceste conditii, este evident ca fara noi un proiect de o asemenea anvergura nu poate fi realizat", a afirmat Medvedev in cadrul unei intalniri cu ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres. Oficialul rus a precizat ca va avea consultari pe aceasta tema cu conducerea proiectului.
Romania este direct interesata de realizarea proiectului Nabucco, ce ar permite interconectarea sistemului de transport de gaze naturale romanesc cu cele similare din Ungaria si Bulgaria, dar si integrarea in sistemul european.
La acest proiect participa companiile Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). Conducta Nabucco ar urma sa devina operationala la inceputul anului 2011 si va avea o capacitate de 4,5-13 miliarde de metri cubi pe an.

Contract pentru gaze pe 25 de ani

Tot ieri, reprezentantii Gazprom si Conef au semnat la Bucuresti un contract pe o perioada de 25 de ani, in baza caruia firma rusa va furniza o cantitate de 50 de miliarde de metri cubi de gaze.
"Furnizarea de gaze s-ar putea face si pe alte cai decat rutele traditionale", a adaugat vicepresedintele grupului rus.
De asemenea, Gazprom a mai semnat un contract si cu societatea Romgaz privind infiintarea unei companii mixte pentru construirea la Roman-Margineni (judetul Neamt) a unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale.
Potrivit lui Codrut ßeres, in perioada urmatoare, cele doua parti vor discuta detaliile tehnice ale proiectului de inmagazinare a gazelor. Ministrul Economiei a precizat ca parteneriatul cu Gazprom este necesar in conditiile in care productia interna de gaze este in usoara scadere, iar Rusia ar putea furniza cantitatea de doua miliarde de metri cubi de gaze necesara pentru inmagazinarile de la Roman-Margineni. "Daca acest proiect a fost amanat din diverse motive, dorinta mea este sa il incepem", a declarat ßeres.
In 2003, companiile rusesti Gazexport si Stroitransgaz s-au aratat interesate de participarea la construirea unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale la Margineni (judetul Neamt), pro-iect in valoare de 160 de milioane de dolari.
Depozitul urma sa fie realizat in doua etape. Prima prevedea stocarea unei capacitati de 600 de milioane de metri cubi, necesara consumului de gaze naturale al judetelor din Moldova. Capacitatea de inmagazinare a depozitului ar fi urmat sa creasca, pana in 2010, la doua miliarde de metri cubi, daca Romgaz ar fi incheiat contracte cu companii internationale pentru a asigura stocarea acestei cantitati.

Gazprom, interesat de Romgaz

Pe de alta parte, grupul rus s-a aratat interesat sa participe la privati-zarea producatorului roman de gaze naturale, Romgaz. "Suntem interesati de compania Romgaz. Suntem gata sa intram in cursa respectand regulile stabilite de Guvern. Daca va fi o licitatie, vom participa la aceasta. Asteptam cu nerabdare sa fie publicate conditiile de participare", a spus Medvedev.