Construirea gazoductului Nabucco va fi inclusa in lista de prioritati a Uniunii Europene. Aceasta arata ca Uniunea Europeana ia in serios problema energetica. Astfel, in declaratia finala a reuniunii Consiliului European, desfasurata la Bruxelles, se vor face referiri la construirea gazoductului Nabucco ca o investitie sprijinita de UE, a declarat premierul Calin Popescu- Tariceanu. El a amintit ca Romania are "un interes major" pentru ca acest proiect sa fie realizat.
Proiectul Nabucco, estimat la sase miliarde de dolari, prevede construirea unui gazoduct de 3.300 de kilometri, care va asigura tranzitul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia. Realizarea proiectului ar permite diversificarea importurilor de energie ale UE si ar reduce dependenta fata de Rusia.

Energia regenerabila, 20% din consum

Tot in cadrul diminuarii dependentei energetice, o alta prioritate pe agenda reuniunii Consiliului European este majorarea pana in 2020 a ponderii energiei regenerabila la 20% din totalul productiei la nivelul UE si reducerea emisiilor poluante. Energia regenerabila reprezinta in prezent sub 7% din mixul energetic al UE, iar blocul comunitar nu reuseste sa respecte obiectivele referitoare la dezvoltarea formelor de energie nepoluanta si sa reduca emisiile de dioxid de carbon.
La obiectivul paneuropean referitor la energia regenerabila, precum cea solara, eoliana si hidroelectrica, vor contribui toate cele 27 de state, in functie de limitele lor financiare si alte circumstante speciale.
Presedintia germana urmareste sa atraga in acest proiect in principal sprijinul unor state dependente de energia nucleara, cum este Franta, sau cea pe baza de carbune, precum Polonia, dar si al unor state mici, cum sunt Cipru si Malta. Mai trebuie spus ca, pentru a crea un compromis intre statele pro si contra energiei nucleare, proiectul noteaza contributia acestei forme de energie la siguranta livrarilor de energie si la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar si necesitatea asigurarii securitatii nucleare.

Reducerea emisiilor de gaze

In plus, la reuniunea consiliului, liderii celor 27 de state membre s-au angajat sa reduca emisiile de gaze poluante cu 20%, pana in 2020, iar procentul ar putea ajunge la 30%, daca alte natiuni vor lua masuri similare. Proiectul mai prevede utilizarea biocombustibililor in proportie de minimum 10%, pana in 2020, in conditii de eficienta a costurilor.
Cancelarul german Angela Merkel spera sa se ajunga la un acord final privind strategia pe termen lung a Uniunii referitoare la energie si schimbarile climatice, care sa permita exer-citarea de presiuni asupra Statelor Unite si a natiunilor emergente, pentru com-baterea incalzirii globale.