Batalia pentru cucerirea independentei energetice a Europei se inteteste. Dupa anunturile care aratau ca Ungaria ar putea merge pe mana Rusiei si Ucrainei pentru a se aproviziona cu gaze si dupa ce Bulgaria a semnat un acord cu Grecia si Rusia pentru construirea unei conducte de petrol de la Marea Neagra la Marea Egee, gazoductul Nabucco ar fi putut ramane doar un proiect pe hartie. Iata insa ca proiectul Nabucco reinvie, mai ales dupa ce marele operator francez Gaz de France (GDF) si-a pregatit intrarea in actionariatul companiei care va construi conducta.

Compania de transport de gaze naturale Transgaz Medias va ceda Gaz de France (GDF) o parte din participatia sa la firma care va realiza proiectul Nabucco, compania franceza urmand sa detina cote egale cu ceilalti actionari, anunta Mediafax.
Actionarii Transgaz au aprobat operatiunea la sfarsitul lui februarie, se arata intr-un anunt al transportatorului roman de gaze publicat in "Monitorul Oficial".
Transgaz va ceda parti sociale in compania Nabucco gas Pipeline International GmbH, astfel incat participatia GDF sa fie in cote egale si cu drepturi de vot egale cu toti ceilalti asociati, potrivit deciziei actionarilor Transgaz. Actualii participanti la proiectul Nabucco sunt companiile Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), OMV (Austria), MOL (Ungaria) si Botas (Turcia). Consortiul intentioneaza sa construiasca o conducta destinata transportului de gaze naturale din Iran si regiunea Marii Caspice catre Europa, intr-un proiect evaluat la 4,6 miliarde de euro. Gazele naturale vor proveni din Iran, Irak, Azerbaidjan si Kazahstan. Gazoductul, sustinut de UE pentru reducerea dependentei energetice fata de Rusia, va avea o lungime de 3.300 de kilometri si va tranzita, potrivit planului, Turcia, Bulgaria, Romania si Austria. Conducta Nabucco va furniza 25% din gazele naturale consumate de Europa.

Gazprom nu vrea sa piarda Europa

Recent, un oficial al grupului turcesc Botas a declarat ca gazoductul Nabucco va functiona la capacitate maxima in 2025 si pana atunci 25% din cantitatea de gaze naturale consumata de Europa va proveni din Asia Centrala, potrivit "The Money Channel", care citeaza o informatie NewsIn. Momentan, 25% din canti-tate provine din Rusia. Monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom a raspuns proiectului Nabucco printr-o serie de acorduri semnate cu principalele parti implicate in acest proiect. Gazprom a achizitionat in totalitate exporturile de gaze naturale ale Kazahstanului pentru urmatorii cinci ani, precum si intregul surplus de productie al Kazahstanului pentru urmatorii 25 de ani. Si, pentru a contracara complet proiectul Nabucco, Rusia a relansat un alt proiect denumit Blue Stream, care urmeaza sa tranziteaze Turcia, Bulgaria si Romania. Potrivit unui articol recent din International Herald Tribune (IHT), Guvernul socialist de la Budapesta s-a alaturat grupului rus Gazprom, principalul producator mondial de gaze naturale, intr-un proiect privind extinderea spre Ungaria a gazoductului Blue Stream. IHT sublinia ca proiectul Blue Stream va concura direct cu planul UE de constructie a gazoductului Nabucco. Potrivit proiectului, Blue Stream va avea aproape acelasi traseu cu Nabucco, costurile de constructie fiind estimate la acelasi nivel, iar data prognozata pentru inceperea operatiunilor comerciale este apropiata. Mai mult, pentru a-si mentine suprematia asupra aprovizionarii Europei atat cu gaz dar si cu titei, Rusia a semnat la inceputul lui martie, la Atena, un acord numit de analisti istoric, cu Grecia si Bulgaria, privind construirea unei conducte de petrol de la Marea Neagra la Marea Egee. Documentul a fost parafat in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin. Trebuie mentionat ca aceasta conducta face concurenta unui proiect in care este implicata Romania si care prevede construirea unui oleoduct Constanta-Trieste.

Goana dupa energie

Romania joaca un rol important in proiectul gazoductului Nabucco, iar esecul construirii acestuia ar putea avea implicatii grave asupra viitoarei aprovizionari cu gaze a tarii noastre, in conditiile in care si asa colosul rusesc Gazprom se arata "iritat" de posibilitatea pierderii monopolului gazului in Europa. De aceea, ar fi bine ca Romania sa-si defineasca atent deciziile si parteneriatele, pentru a nu risca sa ramana in afara unor astfel de trasee si sa fie nevoita sa plateasca mult mai mult pe energie decat alte tari vecine sau tarile din UE. Cu alte cuvinte, chiar daca tara noastra are si propriile resurse de gaze si titei, nu trebuie uitat faptul ca circa 40% din necesarul de gaze naturale este importat din Rusia.