Preturile pentru gazele naturale si energia electrica platite de populatie vor fi mentinute in trimestrul al treilea la nivelurile actuale, insa ar putea fi majorate pana la sfarsitul anului, a anuntat ieri Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, pretul energiei electrice nu va creste, cu toate ca unele costuri de exploatare au urcat.
ANRE mentioneaza ca preturile la gaze naturale pot fi pastrate la nivelul actual ca urmare a aprecierii monedei nationale si a reducerii cererii de gaze in perioada verii, sustinuta de scaderea importurilor.
"In aceste conditii, programul privind alinierea pretului productiei interne este continuat fara afectarea pretului gazelor naturale la consumator, evolutiile anterior amintite stopand cresterea estimata initial pentru 1 iulie 2007, conform prognozelor de la inceputul anului", precizeaza ANRE. Atat pentru gaze, cat si pentru electricitate, preturile ar putea fi majorate pe parcursul anului, arata ANRE.
Posibila crestere a pretului electricitatii va fi influentata de conditiile meteorologice si de modul in care acestea vor afecta unitatile de productie, respectiv hidrocentralele si centrala nucleara de la Cernavoda.
"Avand insa in vedere prognozele meteorologice extrem de pesimiste, o ajustare a preturilor la energia electrica pe parcursul acestui an nu este exclusa. Aceasta ajustare poate avea loc numai dupa verificarea conditiilor concrete de exploatare a unitatilor din sistemul electroenergetic si a regimului hidrologic, care se va inregistra in aceasta vara", se mai arata in comunicatul institutiei. Reamintim ca pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost diminuat la 1 ianuarie in medie cu 4 % fata de nivelul din decembrie 2006.

Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu 4,72%, a avut loc la 1 decembrie 2006.

Preturile gazelor pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 de metri cubi/an sunt de 881,75 lei/1.000 mc in cazul distribuitorului de gaze Distrigaz Sud Bucuresti, respectiv 874,52 lei/1.000 mc pentru clientii E.ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA, se mai arata in comunicatul ANRE.

Scumpiri de 3% din toamna

Gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 septembrie sau 1 octombrie, dar nu mai mult de 3%, potrivit unor surse din ANRE, citate de NewsIn si preluate de Money Channel.