Incepand de maine, populatia va plati cu pana la 8,5% mai mult pentru gazele naturale consumate. Asta pentru ca pretul de livrare aferent noilor contracte care urmeaza a fi semnate intre producatorii si distribuitorii de gaze cresc la 397,5 lei/mia de mc de la 330 lei/mia mc.
Agentia NewsIn reaminteste ca aceasta scumpire este cea de-a patra din acest an, in total majorarea tarifelor la gaze pentru 2006 fiind de circa 30%.
La 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale a crescut in medie cu 17%, la 1 aprilie cresterea de pret medie a fost de 3,8%, iar la 1 iulie scumpirea s-a cifrat la 1,54%.
Dupa cum era de asteptat, scumpirea gazelor naturale a antrenat si cresterea tarifelor la electricitate si energie termica. Astfel, incepand cu 1 decembrie 2006, pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali captivi se majoreaza in medie cu 4,72%, pentru toate categoriile de consumatori.
In ceea ce priveste efectele asupra pretului energiei termice, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodarie Comunala (ANRSC) au declarat pentru NewsIn ca pretul real de producere a energiei termice va creste, iar diferenta de pret trebuie suportata ori de autoritatea locala ori de populatie. (Mugur Cosmin)